Nie wiem pierwszy raz spotykam się z czymś takim ale być może jest to jakiś problem z z jamą ustną powinnaś konsultować to przede wszystkim w pierwszej kolejności z lekarzem dziecięcym może ci coś doradzi może to być przez węzidełko ale najlepiej by było żeby lekarz obejrzał dziecko bo trwa to faktycznie tak jak mówisz zbyt długo i szkoda by było żeby się męczył a może faktycznie problem nie jest duży ale szkoda go bagatelizować więc według mnie powinnaś udać się na konsultacje i na pewno ci tam pomogą bo pisanie to jest jedno ale dobrze by było żeby ktoś widział dziecko by mógł ustalić przyczynę problemu
Dziewczyny wiem że był taki temat ale mój synek ma 8 msc cały czas język na wierzchu, jak się śmieje, jak raczkuje , je normalnie, nie ulewa itp ale martwię się że tak długo to trwa ok już 2 msc czy ktoś miał podobnie ?czy ktoś był z takim problem u logopedy ? Sama nie wiem :(
Jestem tego samego zdania. Jeśli języczek jest cały czas na zewnątrz to lepiej to skonsultować. Może to być związane ze słabym napięciem mięśniowym i wystarcza tylko cwiczenia. Pierwsze poszłabym do pediatry, później do logopedy lub fizjoterapeuty. A jak idzie Wam rozszerzenie diety? Bardziej papki czy kawałki? Jeśli synek ładnie odgryza i pracuje buźka to też warto powiedzieć lekarzowi.
Myślę że jeśli faktycznie lekarz zauważy że jest coś na rzeczy od razu wystawi skierowanie do odpowiedniego lekarza albo na fizjo albo na ćwiczenia rehabilitacyjne w tak młodym wieku wszystko jest do naprawy wystarczy tylko w odpowiednim momencie zgłosić się do terapeuty
Ja również myślę podobnie jak dziewczyny Jeżeli to jest takie sporadyczne że on tam co jakiś czas wyciąga Ten język to od Powiedziałabym ci że to jest normalne dzieci w tym wieku czasem wystawiają język to co ciężko stwierdzić po prostu tak poznają swoje ciało może też trochę przez wychodzące zęby nadmiar śliny która wtedy zbiera się w jamie ustnej Natomiast jeżeli jest to nagminne i ten język jest wyciągnięty praktycznie non stop to również udała mi się z maluszkiem nawet do zwykłego lekarza rodzinnego z lektury Na pewno coś doradzi pomoże i w razie czego jeżeli uzna że faktycznie jest z tym problem pokieruje dalej do odpowiedniego specjalisty a być może on sam znajdzie powód czemu tak się dzieje
Fajerka to nie ja :/ właśnie w czwartek mam szczepienie to się dopytam lekarza czy to normalne
Ewelka, a to widzisz, pomyliłam z kimś innym. Chociaż piszesz, że młody raczkuje i rozwija się normalnie, więc to pewnie nie jest nic z napięciem. Przecież byłby widoczny szereg różnych objawów, a jeden symptom o niczym nie świadczy. Możliwe, że małemu jest po prostu wygodnie z tym językiem. :) Dobrze, że masz zaraz wizytę u lekarza, to może czegoś się dowiesz. Daj znać :)
Fajerka dam znać naprwno , mówią że może to też być oznaką tarczycy ten wywalony języczek a dzisiaj zrobiłam badanie krwi i zobaczymy co wyjdzie 😁
Ja nie spotkałam się z tym. Może lepiej skonsultuj. Może to być tylko urok dziecka taki, a mogą to być problemy. U mnie raczej jeżyk był schowany, tylko jak się wygłupiał.
Może być napięcie mięśniowe a może być inna przyczyna jedno jest pewne z takimi sprawami żartów nie ma i trzeba się udac do lekarza żeby obejrzał dziecko :) będzie dobrze
Zawsze warto skonsultować choćby z pediatrą. Dla świętego spokoju bym tak zrobiła bo wiem jakie to męczące jak matkę coś martwi
moja od czasu do czasu miała ten język na wierzchu, ale nie było to nagminne.. Może faktycznie warto to skonsultować. Ewelkar daj znać jak poszło Wam na badaniach ? Mały dzielnie zniósł? i jak wyniki?
Idziemka kuli go dwa razy bo pierwsza pani nie potafiła pobrać :/ a za drugim było ok troszkę płakał ale nie było źle :) a właśnie mam wyniki i IgE mamy wynik podwyższony :/
Ja dzisiaj byłam na pobraniu krwi i przede mną wszedł chłopczyk i dwa razy go kuły i nie mogły pobrać. W końcu zrezygnowali i powiedzieli że przyjdą innego dnia.
Ewelka to nie dobrze, że wynik podwyższony, ciekawe tylko czy to ten kot czy coś innego.
Oj biedny chłopak