Dziąsła w ciąży

U mnie teraz obrzęki dają się we znaki. Czuję duże pragnienie, zwłaszcza w nocy, potrafię wypić litr wody podczas nocnych pobudek. Największe robią mi się obrsekina nogach, każde skarpetki się wpijają w skórę. Po ściągnięciu spodni widać odgniotki na nogach.
No i nocne chrapanie. To chyba też kwestia obrzęku i przepony. Czasami własne chrapanie mnie wybudza.

Ja to znowu w dzien mam duze pragnienie , ale takie odgniecenia na ciele juz tez zauwazam przez te obrzeki

u mnie też problem z dziąsłami, to chyba powszechny problem.

Chyba tak. Nawet się nie spodziewałam że aż tak powszechny. Z poprzednich ciąż nie pamiętam żeby mi doskwierały dziąsła.
Zamówiłam aptekę i czekam na nową szczoteczkę :wink:

1 polubienie

wystarczy, że myłam zęby i przy płukaniu leciała tylko krew.

Na to chyba nie ma w ciazy zlotej rady aby calkiem bylo ok

Niestety trzeba z tym żyć. Został miesiąc wiec dam radę :wink:

1 polubienie

Ale rzeczywiście szczoteczka bardzo miękka (soft) robi robotę. Jest taka mieciutka że nie podrażnia.

A uzywasz jakiegos plynu teraz w ciazy do plukania ?

Tak. Na początku używałam płynu dzieci elmex junior. A teraz mam swój. W aptece taki dostałam- ziołowy i bez alkoholu.

Ja w takich sytuacjach najbardziej lubię różnego rodzaju płukanki ziołowe. Bardzo fajnie sprawdza się szałwia (uwaga przy karmieniu piersią!) oraz ewentualnie Dentosept.

Ooo to ja sobie go tez kupie :smiling_face: dzieki za zdj

1 polubienie

Tez tak miałam i najgorsze że nie byłam w stanie normalnie myć zębów bo mdłości mnie łapały. Teraz po 26 tc jest już ok

Ja 37 tydzień i znowu nudności się pojawiły. Ale to pewnie dziecko zabiera miejsce żołądkowi i dlatego… :see_no_evil:

U nas to samo tyle ze mocna zgaga na szczescie znosna wczesniej byla wiele gorsza :blush: