Dom parterowy czy z poddaszem

Mam pytanie Drogie mamy które mieszkacie we włąsnym domu.
Który dom będzie lepszy i wygodniejszy : ten z poddaszem czy parterowy??
Proszę o opinie

Mieszkam w domu piętrowym z poddaszem, ale gdybym miała się budować, lub móc wybrać wolałabym mieszkać w parterowym. Jest to chyba wygodniejsza opcja. Później na starość schody są wrogiem :smiley:

Ja mieszkam w domu piętrowym ze strychem. Jak myślimy o budowie nowego domu to rozmawiamy o piętrowym z poddaszem. Poddasze może robić za strych i "graciarnie (jeśli nie masz piwnicy) lub można tam zrobić jakieś pomieszczenie mieszkalne.

No ja nie mam swojego ale jakbym miała wybierać wolałabym parterowy

mieszkam na poddaszu-mąż zrobił ze strychu mieszkanie i właśnie schody, no i latem jest taki skwar,a zimą znów zimno…także jakbyśmy mieli swój to parterowy…

Mieszkam na poddaszu i w takie upały jak teraz panują to istna Sahara jest w pomieszczeniu mam 27 stopni :confused: ale i tak nie wiem czy wybrałbym parter mimo wszystko

Będziemy budować parterowy. Teraz mieszkamy na 3 piętrze i mąż stwierdził że nigdy więcej schodów :smiley: :wink:

dla mnie jak najbardziej z poddaszem :slight_smile:

U mnie podobnie jak u Agnieszka 1989, mieszkamy na pietrze i obecnie mamy temperature jak w piecu.

Myślę, że wiele tutaj zależy od tego:
jakiej wielkości jest działeczka
Jaki duzy dom chcesz wybudować ( bo jednak dom z poddaszem będzie większy jeśli chodzi o ilość osób w nim mieszkających)
oraz jakie masz potrzeby
Jeśli zastanawiasz sie nad budową, to tutaj masz sporo projektów domów użytkowych z poddaszem: Projekty domów z poddaszem z garażem jednostanowiskowym - DOMY w Stylu - AUTOR projektów - możesz sobie przejrzeć. Na stronie są podane również orientacyjne koszta budowy przy wielu projektach.

pomylka

Dom +użytkowe poddasze można tam mieć dużą szafę na zapasowe ubrania i tp.W przyszłości jak będzie potrzebny dodatkowy pokój będzie jak znalazł.Koszt budowy to tylko dodatkowo pustaki na wyższą ściankę kolankową i okna w dachu.
Schody można zrobić wyciągane takie jak na strych .Takie rozwiązanie jest najlepsze ,to jest moje zdanie.

Poddasze zawsze się przydaje :slight_smile: Wiem to po domu moich rodziców :slight_smile:

JUa bym budowała z poddaszem. Tam jest strefa prywatna.

Parterowy. Na co komu poddasze.