A to jezeli się zarazi
Gdzieś tam jednak obiło się o uszy, że dziecko dostaje zastrzyk z antybiotykiem. Dziękuję Mamą być za rzetelną wiedzę ;)
Ahhh no tak, dzięki Mamą Być za wyjaśnie
Miałam dodatbi GBS , a rodziłam dwa miesiące temu oczywiście wpadłam w panikę jak zobaczyłam wynik, ale nic sie na szczęście złego nie działo :) współżyć można, dziecko niby jest pod obserwacją z tego co czytałam po porodzie , ale pod obserwacją to byłam ja nie córka :)
ja zdąrzyłam dostać dwie dawki antybiotyku bo rodziłam 11h , potem wieczorem i rano jeszcze antybiotyk doustnie dostałam :) przyjaciółka miała dwa takie porody i też nic się nie działo dzieciom :) jeden miał podwyższone CRP , więc dostał antybiotyk i kilka dni dłużej byli w szpitalu. Ja byłam te 48h bo nic się nie działo nam złego .
Rozmawiałam z położną w trakcie porodu i mówiła, że czasem kobiety z dodatni GBS przyjeżdżają już z tak rozkręconą akcją, że nie zdążą podać antybiotyku, ale spokojnie oni wiedzą co robić, a te powikłania zdarzają sie niezwykle rzadko
Ahh no czyli dziecku też można podać antybiotyk
Hehe już zgłupiałam tutaj całkiem ;) co mama to inna wersja :)
I mnie się ciążę były i dwa razy był dodatni wynik. Nie ma się co stresować na zapas. Ja pierwszy poród miałam wywoływany więc byłam wcześniej w szpitalu i na porodówce podany antybiotyk ale drugi poród zaczął się spontanicznie i też na spokojnie pojechałam do szpitala gdy odeszły wody, tam po badaniach przeniesiono mnie na porodówkę i też był antybiotyk . Spokojnie, to się zdarza
Ogólnie dodatni GBS dotyczy naprawdę wielu ciężarnych. Grunt to szybkie rozpoznanie i wdrożenie leczenia.
Dodatni GBS rzeczywiście jest często spotykany a o powikłaniach z tego powodu jeszcze nie słyszałam. Będzie dobrze, nie ma co się martwić!
Dobrze, że na tym forum jest tyle wartosciwych informacji. Dziś odebrałam gbs z wynikiem dodatnim. Nie mam pojęcia skąd się to wzięło. Przy pierwszej ciąży chyba nawet lekarz nie zlecił mi tego badania... ale dobrze wiedzieć, nie będę czekała na rozkręcenie akcji porodowej tylko pojadę jak już będę pewna, że coś się dzieje.
Jeśli dodatni to z pewnością prowadzący ciążę szybko zareaguje na ew leczenie. Jesteście pod stałą dobrą opieką , Mama małej Majki
Anetka tak jesteśmy, ale przy dodatnim jedynie co trzeba to podać antybiotyk podczas porodu. Wcześniej nie
A to dobrze że nic nie trzeba się martwic w trakcie ciąży. Więc już wszystko , cała machina ruszy już przy porodzie. ♡
No dokładnie, trzeba przypilnowac tego antybiotyku i będzie ok;)
No właśnie trzeba pamiętać i przypominać. Znajoma rodziła niedawno, w tym szpitalu w którym planuję i co zmianę musiała informować o wyniku badania. A to dosyć ważne żeby przyjąć ten antybiotyk...
Jeśli mają wytyczne to powinni się ich pilnować. Dobrze dobrze będzie
Dodatni GBS tak naprawdę nie wpływa jakoś szczególnie na ciążę. Tylko tyle, że jak poród się zacznie to trzeba szybko jechać do szpitala żeby zdążyli podać antybiotyk.
Tak właśnie . Tak więc dużo spokoju
Tak właśnie czytalam. Nie będę czekała na rozwinięcie akcji tylko od razu po pierwszych objawach pojadę do szpitala, tym bardziej że muszę dojechać 30km. Może też się skończyć na skierowaniu od prowadzącego ciążę bo narazie żadnych objawów prócz obniżonej aktywności dziecka nie odczuwam.
Jeśli rozpocznie się poród powinnaś w miarę szybko jechać do szpitala, ze względu na to, że musisz dostać antybiotyk, który przeniknie do dziecka. Ale żeby on zaczął działać kilka godzin mija, więc nie czekaj do ostatniej chwili
Dokładnie. Antybiotyk zaczyna działać dopiero po dłuższej chwili więc nie ma na co czekać. Trzeba jechać od razu