Moim zdaniem zaczęłabym od wizyty u terapeuty albo psychologa ;)
Jeśli chodzi o zamartwianie się - mam tak samo, wręcz podobnie. Przejmuje się wszystkim, martwię się, odbiegam w przyszłość...
Powodzenia, będzie dobrze ♥ Trzymaj się ♥
Witaj na forum #teamLOVI!
Moim zdaniem zaczęłabym od wizyty u terapeuty albo psychologa ;)
Jeśli chodzi o zamartwianie się - mam tak samo, wręcz podobnie. Przejmuje się wszystkim, martwię się, odbiegam w przyszłość...
Powodzenia, będzie dobrze ♥ Trzymaj się ♥
Będzie chaotycznie.. Od czego zacząć diagnozowanie? Od dwóch lat mam częste poczucie leku.. Np mam zawieźć dziecko do koleżanki i już chwilowo robi mi się "slabo" bo np już się martwię Czy będę wiedziała gdzie mieszka. Nie mam stresujące trybu życia - kiedyś jednak było inaczej. Jednak ostatnie miesiące dają w kość.. Najbezpieczniej czuje się w domu.. Oczywiście pracuje normie ale cały czas jestem zmęczona psychicznie. Czasem piecze mnie w klatce lub muszę szybko do toalety... W ciągu dnia mam czasem napady.. Robi mi się gorąco, nagle wzrasta ciśnienie i muszę chwilę pobyć sama z sobą.. Często nie mogę się skupic, czasem rozmawiam z kimś i za chwilę nie wiem o czym rozmawiałam. Położę coś gdzieś i nie wiem gdzie.. Często robi mi się słabo za kierownicą - przestałam jeździć dalej niż do pracy i spowrotem. A jeździłam bardzo dużo po Polsce. Mam ogromne wsparcie w mężu. Ostatnio miałam (chyba) napad paniki. Gdy już lezelismy w łóżku zaczęłam dziwnie się czuć i zaczęłam cała się trzasc. Mąż mnie przytulił i mówi że za chwilę mi przejdzie. Tak też się stało. Już widział u innych takie stany i mówił sam, że chyba mnie "nerwy puściły". Po tym czulam się zmęczona jakby maraton przebiegła.. Muszę coś z tym zrobić bo bardzo całe moje funkcjonowanie utrudnia mi normalne życie. Ale nie wiem od czego zacząć. Chętnie posłucham Waszych rad od czego wy zaczęliście..
Wizyta u psychologa
Warto porozmawiać z psychologiem. Mi pomogła też suplementacja dobrego magnezu, witaminy d3 z k2 i B complex. Medytacja, świeże powietrze i trochę ruchu. No i nie zamykać się w domu, to najgorsza opcja.
Nie wiem czy orientowałaś się, ale jest możliwość takiego spotkania online:
https://www.psychiatrzy.warszawa.pl/psycholog-online/
Na przykłąd tutaj.
Nie dotyczyło to mnie nigdy osobiście. Ciężko coś poradzić. Myślę, że skoro wsparcie w rodzinie nie pomaga to należy rozszerzyć to i udać się do psychologa.
Ja tak miałam na początku czasów covid bardzo przytłoczyła mnie ta sytuacja i bałam się tego co się wydarzy. Może Ciebie też coś przerasta ? ale za dużo działo się ostatnio co wpłynęło na takie zamartwianie to nie musi być nerwica, to równie dobrze może być depresja z lękami . Myślę, że najlepiej wybrać się do specjalisty i nie wstydzić się bo on jest po to by pomóc :) dobrać odpowiednią metodę leczenia .
Ja sama kiedyś byłam u psychologa choć mi nie pomógł uważam, że warto się udać po pomoc jak ktoś ma problem
Może popróbuj popracować oddechem? Przejrzyj internet, jest wiele filmików jak prawidłowo oddychać. W momencie paniki jak skupimy się na oddechu to po pierwsze oddalamy myśli od tego co u nas panikę wywołało, mamy jakiś cel, dobre oddychanie dotlenia organizm i pozwala osiągnąć spokój.
Ja tez uważam, że nie ma co się wstydzić i iść po pomoc do specjalisty. To taki sam doktor jak każdy inny, teraz są już inne czasy niż kiedyś i warto sobie pomóc.
Najlepiej gdybyś udała się po pomóc do specjalisty, bardzo dużo osób korzysta ze wsparcia psychologiczno-psychiatrycznego nie ma co się krępować tylko lepiej zacząć działać! Trzymam kciuki! Będzie dobrze :)
Warto pójść do specjalisty niż męczyć się. Rodzinna lekarz może polecić na początek jakieś ziołowe leki uspokajające po których poczujesz ulgę. Natomiast najlepiej udać się do psychologa.
W takich przypadkach najlepiej udac sie do jakiegoś psychologa jak będzie trzeba to on wysle dalej do innego specjalisty typu pschiatra napewno wspólnie z lekarzem trzeba znaleźć źródło problemu i albo je wyeliminować albo jeżeli jest to niemożliwe to nauczyć się wspólnie z tym walczyć żyć w taki sposób aby dana sytuacja nie przysparzala ci az tyle nerwów i stresu jeśli będzie taka konieczność lekarz dobierze również odpowiednie leki ale to już oceni on sam po rozmowie z Tobą
Też uważam że kontakt ze specjalistą to podstawa. Nie ma się czego wstydzić. Trzeba umieć prosić o pomoc żeby wyjść na prostą. Mnie ma co się męczyć czy ok poszukiwać. Lekarz pomoże i dobierze odpowiednie leczenie
też tak uważam, po to jest specjalista aby nam pomagać i doradzić i oczywiście pomóc
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.