córka obecnie ma 10 lat ;) nauczyła sie czytac bardzo szybko, ale kiedy dokładnie jest mi cieżko powiedzieć;( w kazdym razie w przedszkolu już potrafiła dobrze czytać w 1 klasie czytała już biegle gdzie wszelkie lektury jakie były zadawane czytała już sama, obecnie pochłania ksiażki Davida Williamsa czy ostatnio lektóre które mają po 400stron;)
zaczełam czytać córce bardzo wcześnie w okresie niemowlecym;) a kiedy był problem usypiania czytałam wiersze Brzechwy na dobranoc dotąd dopóki nie zasneła;) uwierzcie znałam chyba wszystkie możliwe wiersze na rynku;) trwało to różnie pamietam że początkowo nawet godzine półtora godziny czytania z czasem bywało też krócej;)
kiedy bywała chora i musiała leżeć jedyne co ją intresowało to bajeczki ;) i franklin;) pamietam jak dorwałam na olx pakiet 15 ksiazek;) czytałysmy je naokrągło;) jedną kończyłam brałam drugą i czytałam .
Podpowiedż jaką otrzymałam aby mała szybciej nauczyła sie czytać to czytając przesuwałam palec czytanego textu w pewnym czasie i ona zaczeła na to zwracać uwage i śledzić literki czasami zapytała o wyraz jak go sie czyta lub co jest tam napisane i chyba to był ten moment zainteresowania;)
kiedy była w wieku przedszkolnym pameitam zę zamówiłam jej ksiażeczki ;) ale ze byłam zajeta to przeczytałam jej tylko kawałek;) zniecierpliwiona co bedzie dalej;) zaczeła coś tam składać;)
Pamietam ze zeby zachęcic do czytania mówiłam ze ja poczytam troche a potem oczy mnie bolą i potrzebuje zmiane;) i ze jak chce dalej poznać historie to może mi pomóc;) i to działało;)
Zniechecenie do ksiażek nastepuje chyba własnie bardziej teraz;) w wieku kiedy bardziej zaczyna królować komputer koleżeństwo z klasy które gra na kompie
Drodzy Rodzice, dziecko 3-latka, zna wszystkie literki, jaką metoda zacząć teraz naukę czytania? Z jakich materiałów korzystać? Podpowiedzcie proszę
I jeszcze jedno, wiem ze niektórzy rodzice zaczynają w tym wieku czytanie z dzieckiem, ale czy 3 latka nie jest za wcześnie na naukę czytania, czy dziecko się nie zniechęci? Jakie są Wasze doświadczenia?
Można to zrobić po przez zabawę albo jakaś grę np jak zna literki to np niech przeliteruje wyraz i powie co wyszło a jak powie dobrze to na początek jakieś nagrody wprowadzić moim zdaniem dziecko będzie chętniej to robić mojego brata jak uczyłam czytać to bardzo szybko sam zaczął bo mu się tak spodobało przynosił książeczkę i pokazywał jak umie już sam czytać
Mój syn 2.5l najpierw poznal caly alfabet pomogła książka od pomelody a teraz ksiazki cieszyńskiej nauka metoda sylabową. Czyta krótkie słowa typu ADA, ELA, OLA... Ale robi to tylko wtedy kiedy jest wspany i ma na to ochotę.
Od siebie polecam szczególnie ten elementarz 3 latka z ćwiczniami. Znajdziesz tam wiele wartościowych aktywności, które będą dopasowane do potrzeb dziecka.
Jeju 3 lata i już wszystkie literki zna ! Wow ! Podziwiam,ale musicie sporo czasu spędzać by dziekco tego nauczyć. Ja to zostawiam nauczycielom. Jak będzie czas na to to będzie się tego uczyć muszą
Mój syn w lipcu skończy 3 lata ale szczerze nie myślałam nawet o uczeniu go czytać. Czytamy dużo od samego urodzenia i książeczki uwielbia, więc nam codziennie towarzyszą ale póki co nawet za bardzo nie pyta o literki. Mam jedną książkę z wierszykami o literach i niedawno prosił o czytanie jej dość często, potem sobie powtarzał na głos niektóre z literek przy zabawie ale nie miało to nic wspólnego z zapisem i odczytywaniem. Tylko po prostu ze słuchu.
Mamy ten kilka literek na magnesy na lodówce to czasem zapyta jaka to litera ale nic więcej.
Ja mu jeszcze daje czas, wystarczy mi że chętnie słucha książek.
A jeśli chodzi o metody to nie zagłębiałam się ale kilka razy obiło mi się o uszy czytanie globalne.
Oczywiście, że 3-latka może poznać litery, ale ważne jest, aby podejść do nauki czytania w sposób odpowiedni do jej wieku. Możesz zacząć od zabaw z literkami i dźwiękami, na przykład grając w gry słowne i śpiewając piosenki z literkami. Istnieje wiele materiałów edukacyjnych dostępnych online, które mogą Ci pomóc w tym procesie, takich jak aplikacje edukacyjne, które można znaleźć na stronie https://20bets-pl.com/aplikacja/. Warto jednak pamiętać, że w tym wieku nauka powinna być przede wszystkim zabawą, a nie presją czy wymaganiami. Dziecko nie powinno się zniechęcać, więc ważne jest, aby dostosować tempo do jego zdolności i zainteresowań. Przesłuchaj swoje dziecko, obserwuj jego reakcje i dostosuj naukę czytania tak, aby była przyjemna i stymulująca. Pamiętaj, że każde dziecko jest inne, więc Twoje doświadczenia mogą się różnić od innych rodziców. Najważniejsze jest, abyście razem cieszyli się tym procesem i rozwijali miłość do czytania.
Ja jestem zwolenniczką stosowania różnych metod nauki czytania, nie tylko jednej wybranej, lecz kilku. Czytanie globalne (idealna już dla maluchów), metoda sylabowa, metoda odimienna Ireny Majchrzak (idealna dla 3-latków), metoda krakowska Jagody Cieszyńskiej (dobra dla dzieci w wieku 3-6 lat, które znają sylaby).
Ja zawsze powtarzam, że nic na siłę a najlepsza nauka to ta, przez zabawę :) Gdy córka miałą 4latka otrzymaliśmy pakiet do czytania globalnego ale szybko straciła zainteresowanie. Także odpuściłam.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.