Czy ubezpieczenie szkolne jest obowiązkowe

Patrycja przez wiele lat jak ja chodzilam do szkoly to płaciło się bezdyskusyjnie ;) 

A teraz jak corka chodzi do szkoly to mnie zdziwili bo każdy sam sobie ubezpieczenie załatwia dla dzieci w przedszkolu bylontez przez placówkę załatwiane aczkolwiek aczkolwiek ktoś nie chcial mógł zrezygnować 

Pewnie "przymuszają " bo wtedy zgłaszając większą grupę dzieci mają większe pole do negocjacji warunków. 

Też kiedys myślałam, że jest obowiązkowe. Ale odkąd w pracy kadrowa załatwia polisy grupowe dla pracowników i widzę jakie są opcje to wiem, że wcale nie trzeba dziecka ubezpieczać w szkole.

U nas wielu pracowników zrezygnowało ze szkolnych ubezpieczen za 20 zł  a wciągnęło dzieci do swoich polis pracowniczych i mają o wiele wyższe ewentualne świadczenia no i sam zakres tych świadczeń jest szerszy.

Niestety często tak jest. Szkoła oferuje ubezpieczenie, ale jest ono okrojone. Pomimo dość wysokiej kwoty. Jesli mogę coś doradzić to najlepiej jest ubezpieczyć dziecko przy rodzinie. Wykupić polise ubezpieczeniową dla całej rodziny. Dzieki temu cena rocznego ubezpieczenia dla każdej osoby w rodzinie jest niska, przy wysokim zakresie ochrony ( o wiele wyższym niż ten oferowany przez szkołę).Najlepiej samodzielnie zobaczyć sobie jakie są warunki oferowane przesz poszczególnych ubezpieczycieli i tym samym wybrać najlepsze ubezpieczenie dla dziecka. https://wygodnie.pl  Na tej stronie można przejrzeć sobie ubezpieczenia na życie i na przyklad ubezpieczyc cała rodzinę. 

A Wy z jakiego korzystacie? 

A jak to jest po urodzeniu dziecka. Jest ubezpieczone w firmie jednego z rodzica. 

A czy wy zgłaszałysie do zusu że dziecko sie urodziło czy nie trzeba? 

Po urodzeniu syn został ubezpieczony w pracy męża, teraz dodatkowo ubezpieczylismy go w przedszkolu za 229 zł na caly rok szkoły 24h na dobę. No i jak drugi syn się urodzi też będzie ubezpieczony w męża pracy. A później będę chciała jakieś może ubezpieczenie rodzinne zobaczymy :) 

My też mamy u męża w pracy. 

A jeśli pracę zmieni to trzeba będzie przenieść ja do nowego miejsca? 

Jak to wygląda. 

Moja córka jeszcze nie chodzi do szkoły ani żłobka 

Moja córka jest ubezpieczona w mojej pracy póki co. Jeżeli będę musiała zrezygnować to przeniesiemy ją do Męża. 

Monia, ubezpieczenie w pracy, a ubezpieczenie w ZUS-ie to dwie inne kwestie. W pracy ubezpieczasz dziecko dodatkowo, do ubezpieczenia grupowego. Natomiast ZUS to obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne – musisz dziecko zgłosić do ZUS-u na osobnym druku. Możesz to zrobić przez pracodawcę. To w jaki sposób to robisz, jest uzależnione pod czyje ubezpieczenie ZUS, będzie podlegało dziecko. Tego ubezpieczenia potem już raczej nie zmieniasz. Jeżeli chodzi o dodatkowe ubezpieczenia grupowe w pracy (jak AXA czy PZU), to przy zmianie pracy musisz albo zrezygnować z takiego ubezpieczenia, albo kontynuować je na nowych warunkach. Jeśli kontynuujesz, to niczego nie zmieniasz, ale jeśli rezygnujesz i u nowego pracodawcy weźmiesz nowe ubezpieczenie grupowe, to musisz na nowo zgłosić dziecko. 

A czy mogę to jakoś sprawdzić czy jest ubezpieczone w zus. 

Bo właśnie mój facet to załatwiał a wiem że czasem nie do końca potrafi zrobić coś po mojej myśli. 

Monia :

-Ubezpieczenie dziecka (a także swoje własne) sprawdzisz za pomocą systemu eWUŚ (Elektroniczna Weryfikacja Uprawnień Świadczeniobiorców). Warunkiem dostępu do systemu eWUŚ jest rejestracja. Wystarczy, że podasz swój numer PESEL i potwierdzisz swoją tożsamość dowodem osobistym, paszportem albo prawem jazdy. Dzieci objęte obowiązkiem szkolnym do ukończenia 18. roku życia potrzebują do tego aktualnej legitymacji szkolnej. Po zalogowaniu zobaczysz zielony albo czerwony ekran. Zielony oznacza, że NFZ potwierdza prawo pacjenta i/albo jego dziecka do świadczeń opieki zdrowotnej. Czerwony, że nie potwierdza.

-Możesz też założyć konto na stronie internetowej ZUS. Opcje są dwie: albo musisz się na niej zarejestrować, albo zalogować za pomocą profil zaufanego ePUAP (możesz go stworzyć np. za pomocą twojego banku).

• -Kolejnym sposobem jest założenie konta w tzw. ZIP, czyli Zintegrowanym Informatorze Pacjenta. Platforma jest darmowa, ale konieczne jest złożenie wniosku o wydanie danych dostępowych w Wojewódzkim Oddziale NFZ lub przez internet na stronie zip.nfz.gov.pl.
  • -To, czy nasze dziecko jest ubezpieczone, możemy sprawdzić również u lekarza lub pielęgniarki w przychodni NFZ. Wystarczy podać numer PESEL, aby natychmiast uzyskać informację o ubezpieczeniu

Z ubezpieczeniem jest dokładnie tak jak piszecie. Jeśli mama nie ma umowy to dziecko zgłasza mąż u swojego pracodawcy. Kadrowa już ogarnia formalności. Dodatkowe trzeba sobie załatwić samemu albo w pracy któregoś z rodziców jeśli jest taka możliwość. Warto czasami znaleźć sobie jakiegoś zaufanego agenta ubezpieczeniowego który doradzi i pomoże w razie potrzeby. 

Monia tak da się sprawdzić czy dziecko jest ubezpieczone na koncie PUE ZUS osoby która ubezpiecza 

Musze się z ciekawości tam zalogować i sprawdzić 😊

Aaa to nie wiedziałam. 

Jutro obczaję u mojego chlopa

Ja sprawdzałam upewnić się bo też nie byłam pewna. 

A na gov też będzie pisało 

. Mój dzisiaj cały dzień w pracy poszedł na dwie zmiany żeby miał 4 dni pod rząd teraz wolne 

Co wpisać w trzecie okienko? Mam profil na gov ale chciałam zobaczyć jak działa ten system eWUŚ. 

Swiezoupieczonamama nie korzystałam nigdy z tego eWUŚ to nie pomogę. 

Ja też nie.. 

Być może jest jak piszesz. Idziemka napisała o tym w komenatrzu to myslam ze to dla normalnych ludzi i chcialam sobie sprawdzić :)