Hejka
czy któraś z Was je tofu? Dzisiaj kupiłam pierwszy raz w Auchan z jakieś ekologicznej firmy ale mi nie podeszło w smaku. Jestem ciekawa czy firma ma znaczenie czy bardziej istotne jest to jak je robię (czym marynuje itp)
Witaj na forum #teamLOVI!
Hejka
czy któraś z Was je tofu? Dzisiaj kupiłam pierwszy raz w Auchan z jakieś ekologicznej firmy ale mi nie podeszło w smaku. Jestem ciekawa czy firma ma znaczenie czy bardziej istotne jest to jak je robię (czym marynuje itp)
Ja wystarczy że to powachalam i bym raczej tego nie zjadła 🤣
Zapach mnie odstraszył. Nie dla mnie :D Ale smacznego :P
Kiedyś kupiłam z ciekawości, ale mi nie podeszło i nie próbowałam innej firmy bo raczej nie moje smaki i wątpię żeby znacząco się różniły.
Nigdy nie próbowałam ale raczej nie jestem przekonana i raczej jestem pewna że nie spróbuję nie moje smaki
Miałam tofu w jakimś daniu gdy byłam na diecie pudełkowej. Smakowało mi, ale to już było odpowiednio podane, przyprawione.
Ja nigdy nie kupowałam nie próbowałam nawet nie miałam pojęcia że ono taki ma niemiły zapach dopiero dowiedziałam się teraz z waszych komentarzy Ale jeżeli ktoś lubi i mu smakuje to ja nie zniechęcam ja nie lubię takich osób Pamiętam jak na przykład w szkole nieraz jakaś koleżanka powiedziała mi o masz kanapkę z tym i z tym ja nie lubię albo o Jesz rybę Jak możesz jeść rybę ja nie lubię dobrze nie lubisz Okej w porządku ale nie obrzydzaj innym Takie jest moje zdanie
Ja raz miałam spory zapas tofu i w sumie mi średnio podeszło jeśli chodzi o jedzenie go na słono, ale na słodko zrobiłam tofurnik czyli wegański sernik i było spoko . Robiłam z tego przepisu :)
Przepis:
1. Herbatniki pokruszyć wałkiem i połączyć z masłem orzechowym.
Tortownice wyłożyć papierem, a następnie masą herbatnikową.
2. Tofu naturalne POLSOJA odsączyć z wody, pokruszyć w misce, wlać sok z cytryny- zmiksować na gładką masę.
3. Mleko kokosowe zagotować z czekoladą, żelatyną i ksylitolem. Zdjąć z ognia wystudzić i wymieszać z masą tofu.
4. Masę tofu wlać do tortownicy. Wierzch posypać czekoladą i orzechami. Chłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.
Są w Biedronce tofu a przynajmniej były kiedyś gotowe przyparawione i podobno w smaku dobre
Tofu jest zdrowe, ale raczej trzeba być koneserem. A może to chodzi o przekonanie się. U nas w diecie jest jeszcze mało popularne i mało kto przez to lubi.
Ciekawy pomysł z tym sernikiem lepiej w jakikolwiek sposób wykorzystać niz wyrzucić i zeby sie mialo zmarnować ciekawi mnie czy smak porównywalny do zwykłego sernika
Nie cierpię tofu, przeciez to nie ma w ogóle smaku i ma konsystencje gąbki :d
Mazia ten sernik może być na prawdę dobry:p
Oj sporo jest opcji:
Smażone tofu w sosie sojowym: tofu pokrój w kostkę i usmaż na oleju, a następnie dodaj sos sojowy i kilka posiekanych drobno ząbków czosnku. Smaż, aż tofu będzie chrupiące, a sos wchłonie się w kostki tofu.
Sałatka z tofu: tofu pokrój w kostkę i dodaj do ulubionej sałatki. Tofu można też przed usmażeniem posypać mieszanką przypraw, takich jak cynamon, curry lub imbir, aby dodać smaku.
Tofu w zupie: tofu dodaj do zupy warzywnej lub zupy miso. Tofu wchłonie smak bulionu i doda do niego kremowej tekstury.
Tofu na patelni z warzywami: usmaż tofu na patelni z ulubionymi warzywami, takimi jak papryka, cukinia, marchewka, cebula i brokuły. Potrawę można doprawić ulubionymi przyprawami lub sosem.
Tofu w wersji słodkiej: tofu zblenduj z owocami, takimi jak truskawki, banany, mango lub maliny, aby stworzyć kremowy i zdrowy deser.
https://zdrowiebeztajemnic.pl/tofu-smaczny-i-zdrowy-zamiennik-miesa-i-nabialu/
Może być zamiennikiem mięsa oraz nabiału.
Ja nigdy nie jadłam, ale jestem.ciekawa smaku hm..
Też nigdy nie jadłam. Chociaż chętnie bym spróbowała, tylko nawet nie wiem z czym byloby dobre
Raz jakiś ekologiczny pasztecik z tofu kupiłam. Szału nie robiło. Słyszałam jednak ,że tofu jest bardzo zdrowe zwłaszcza dla kobiet.
Ja bardzo lubię tofu :)
Np lubię marynowane z biedry sweet chilli, kroje na plasterki i podsmażam i mam zamiennik wędliny na kanapkę, albo po prostu do przegryzienia.
Naturalne dodaje pokrojone w kosteczkę do sosu zamiast kurczaka i też smaczne z makaronem.
Smak to ciężko mi określić jaki, musicie same spróbować :)
Ja jeszcze nie jadłam ale jestem jak najbardziej otwarta na nowe smaki wiec chętnie napewno kiedyś spróbuje jak trafie . Każdy lubi co innego wiadomo �
Ja to nie lubię za bardzo nowości i nawet za sushi nie przepadam mimo, że wiele osób zachwyca się.. ;)
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.