Czy gotować wodę mineralną?

Do roku gotowalam. Używałam primavery lub Nestlé pru  life 

Dziewczyny, do tej pory używałam filtra do wody jednak po wizycie u specjalisty dowiedziałam się o tym, że takie filtry wcale nie są polecane. Chwilowo póki nie wymyślimy innego rozwiązania zamierzam podawać córce wodę mineralną przeznaczoną dla niemowląt oraz kobiet w ciąży. Czy powinnam ją przegotować? Jak Wy praktykujecie i jakiej wody używacie?

Ja też do roku gotowalam wodę. Kupowałam żywca 

Do podgrzewania nie nadaje się woda butelkowana średnio i wysoko zmineralizowana. Jest twarda, ma specyficzny smak, wytrącane podczas podgrzewania minerały nie są przyswajane. Informację o stopniu mineralizacji są na etykiecie. Do gotowania możemy wykorzystać wodę nisko zmineralizowaną lub źródlaną - zwłaszcza do posiłków dla dzieci, parzenia kawy, herbaty. Czy woda źródlana jest porównywalna z tą z kranu? Nie. Źródlana pochodzi z głębokich warstw podziemnych i jest pierwotnie czysta chemicznie i mikrobiologicznie. 

Ja osobiście podaję dziecku przegotowaną wodę Żywiec Zdrój. 

Ja wody mineralnej nigdy nie gotowałam. A używam tylko takiej, źródlanej używałam kiedyś i też nie gotowałam, tylko podawałam np. do picia. Jeśli chodzi o maluszki, to należy pamiętać, że woda mineralna nie jest wskazana, bo zbyt obciąża nerki.

Niektórzy nie ufają jednak wodzie z kranu – nawet tej przefiltrowanej – i do gotowania wykorzystują wodę mineralną. To nie najlepszy pomysł. – Woda mineralna nie nadaje się do gotowania, ponieważ podczas obróbki termicznej wytrącają się sole mineralne, które w takiej postaci nie są przyswajalne przez organizm – wyjaśnia dietetyk Joanna Sobczak.

Specjalistka dodaje, że podczas gotowania mineralnej wody zmieniają się również jej właściwości zdrowotne – zwłaszcza jeśli chodzi o wody wysoko zmineralizowane czy lecznicze. – Zarówno wody mineralne wysoko, jak i średnio zmineralizowane są przeznaczone do bezpośredniego spożycia i w tej formie są bezpieczne. Po otwarciu butelki wodę mineralną powinno się wypić w ciągu 24 godzin, ponieważ po tym czasie mogą rozwinąć się w niej bakterie – zwraca uwagę dietetyk.

Warto natomiast wiedzieć, że wśród wód butelkowych do gotowania nadaje się woda źródlana, która cechuje się niską zawartością minerałów. Jej skład po obróbce termicznej – jak wyjaśnia Joanna Sobczak – nie powinien być zmieniony. Wody źródlanej często używa do gotowania posiłków dla dzieci (np. zupek, potrawek itp.)

Tylko woda źródlana:-) mineralizowana nawet lekko może obciążyć nerki dziecka. Generalnie wody źródlanej nie przegotowywałam, tylko podgrzewałam do odpowiedniej temperatury... wodę z kranu też używałam ale tylko po przegotowaniu, zazwyczaj do herbatek. 

Ja podobnie jak Magicznypazur, najczęściej podaję synkowi wodę źródlaną nie przegotowaną.Mineralną ( też  nie przegotowaną)zdarzało mi się podać ,ale ogólnie staram się najczęściej podawać właśnie źródlaną dlatego, że mineralna nie jest zalecana dla maluszków ze względu na obciążenie nerek.

Ja wody z butelki nie gotuje. Kupuje jej zywiec Zdrój i pije. A do mleka gotuje wodę z kranu 

Nigdy nie gotowalam wody mineralnej, aby podać do picia. Do mleka gotowalam przefiltrowaną wodę. 

Rowniez słyszałam że woda mineralna może obciążać nerki.

a możecie polecić dobre w smaku wody źródlane.

O rany... powiem Wam, że nigdy nie przyszło mi do głowy się zastanawiać nad tym aspektem :) 

Ja córce do picia na początku dawałam zwykłą przegotowaną wodę z kranu (dawałam wodę chyba od 6 miesiąca). Potem dawałam "Żywiec zdrój" niegazowaną z butelki. Też jej nie gotowałam. Jakoś mniej więcej gdy skończyła rok pojawił się u Nas dzbanek z filtrem i bywało, że dawałam jej przefiltrowaną wodę, ale to sporadycznie. 

Ja przez całą ciążę piłam Żywiec Zdrój. I moja córeczka też tą wodę pije i jej widocznie przypasowała. Wcześniej próbowałam dawać przegotowaną wodę z kranu ale nie chciała zbytnio pić. 

U nas nie ma problem z piciem wody, wszyscy pijemy jaka się nawinie.Kupujemy w różnych marketach,Lidl , Biedronka, Tesco itp. większość jest ok jedynie nie smakuje mi Polanicka z Tesco , moim zdaniem smak ma jakiś dziwny.

Wydaje mi się że możesz podać , bo taka woda już jest przygotowana do picia . Jak byliśmy na wczasach to podawałam synkowi normalnie taka wodę . Oczywiście źródlana , ja tylko wodę z kranu gotuje . A możesz coś powiedzieć więcej na temat tych filtrów dlaczego nie są takie dobre ? 

Aleksandra-1990@ tylko wody średnio i wysoko mineralizowane powinny pić osoby, które mają jakieś niedobory... A nie każdy ;-)

mamameg ja ze źródlanych to najbardziej preferuję Primaverę albo zwykłą  Oazę z Biedronki. Natomiast z mineralnych u nas tylko Polaris najbardziej nam pasuje.

My pijemy jaka tylko jest w domu, ale dziecku podajemy Żywiec Zdrój prosto z butelki

My gotujemy wodę ustroniankę jest b.dobra o jest polecana przez instytut matki i dziecka.

Bo z kranu nie ma szans,straszny kamień w wodzie mamy.

Nawet do siebie gotujemy wodę przefiltrowaną dafi.

U nas pije się wodę przegotowanej przefiltrowana. Ale wodę mineralna moje piły już jak były małe. 

Ja swoim podaje w domu wodę zwykłą przegotowana - moja mlodsza córka uwielbia,  już kompoty czy herbata to nie tyle co sama woda .  ....chyba że jesteśmy na wyjeździe to kupuje te z Polarisa małe dla dzieci w Biedronce. 

Ja filtruję wodę, a potem ją dodatkowo przegotowuję i nie ma żadnego problemu, jeśli ma się dobry filtr i wymienia go na czas to nie powinno dziać się nic złego.