Ja miałam robiona na pierwszej wizycie nic mi doktor nie mówiła że nie wolno robić
Ja miałam robioną jakiś czas temu cytologię pod koniec I trymestru i lekarz powiedział że wypadałoby zrobić ponownie w połowie III trymestru, czyli postępować wg zaleceń ogólnie stosowanych
No ja też miała robioną cytologię i to tylko raz na początku ciąży.
Teraz jak będę w Polsce też poproszę lekarza by ją wykonał a wyniki “odbiorę” telefonicznie; ) Akurat będę równo w połowie ciąży: )
Cytologie miałam w 2trymestrze ciąży, i kazdy w ciąży powinien ja zrobic, chyba że ok roku temu była zrobiona.
miałam robioną cytologię w obu ciążach bez żadnego “ale”
Kontynuując moją opowieść o cytologi w ciąży ;p przez 5 dni podkrwawiałam niestety i niestety ze względu na zbyt dużą ilość krwi w materiale pobranym przez lekarza, był on nie do zbadania. decyzją lekarza nie robimy następnego badania, dopiero po połogu będzie powtórzone…
Cytologia w ciąży powinna być wykonana jeden raz bez względu na to że np poł roku przed zajściem w ciążę miała ją Pani pobieraną prywatnie czy w ramach programu NFZ Profilaktyki Szyjki Macicy. Jeżeli wynik nie odbiega od normy nie powtarza się jej.
Ja miałam cytologię, wyszła mi 2 grupa, lekarz stwierdził, że mogło być gorzej, więc nie ma się czym przejmować. I nie wiem czy to miało związek, ale całą ciąże męczyłam się na zmianę z grzybicą, stanami zapalnymi i zakażeniami pochwy. Przy drugiej ciąży miałam pierwszą grupę i całkowicie nic mi nie było przez 9 miesięcy
witajcie,
ja miałam wykonaną cytologię w trakcie ciąży. Mój lekarz powiedział, że to obowiązowe…
Ja miałam robioną cytologie na samym początku jak lekarz potwierdził ciąże czyli to był 5 tydzień ![]()
Według wytycznych jakie otrzymałam zaraz na wizycie, na której potwierdzono ciążę, cytologia jest obowiązkowa i wykonuje się ją w różnych etapach ciąży w zależności od historii pacjentki i terminu poprzedniej cytologii. Otrzymałam harmonogram różnych badań, które należy wykonywać w czasie ciąży. Pielęgniarka lub lekarz ginekolog powinni dysponować taka informacją i udzielić jej pacjentce ![]()
Cytologia jest ujęta w pakiecie badań zawartych w planie opieki przedporodowej (stworzony na podstawie Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 20 września) który ja dostałam od swojego lekarza prowadzącego tak więc wygląda na to, że nie ma jakichś ogólnych przeciwwskazań do wykonywania cytologi w czasie ciąży ( ja sama miałam cytologię robioną na początku ciąży) więc tym bardziej jeżeli czujesz taką potrzebę lekarz powinien wypisać Ci skierowanie bez problemu.
Cytologia musi być robiona. To jedno z najważniejszych badań, nie zależnie czy jest się w ciąży czy nie.
Moją ciąże prowadzi dwóch lekarzy ( państwowo i prywatnie). Lekarz do którego chodzę państwowo cytologi mi nie zaproponował. Lekarz do którego chodzę prywatnie zdziwił się, że nie miałam zrobionej cytologi w pierwszym trymestrze. Wszystkie moje koleżanki miały robioną. Więc tak jak powiedziała moja przedmówczyni co lekarz to inna praktyka ![]()
i oczywiście odpoczywaj jak najwięcej. Podobno skurcze i bóle są normalne. Jeśli któraś z Was ma uczulenie na No-Spę to zalecane jest branie profilaktycznie magnezu 3 razy dziennie. Nadmiar nie szkodzi.
pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego.
ja mialam cytologie wykonywana w ciazy…na samym poczatku w pierwszym trymestrze…i pozniej kontrolnie po okresie połogu …
W każdej ciąży cytologia powinna zostać wykonana, niezależnie od daty poprzedniego badania. Oczywiscie jeżeli ostatnia była robiona miesiąc przed ciążą to można ją przesunąć na 2 lub 3 trymestr, ale nie można jej odpuszczać.
Miałam robioną cytologię podczas 7. tygodnia ciąży.
Przyznam szczerze, że nie zastanawiałam się czy można ją robić w ciąży czy nie, bo uznałam, że lekarz zna się na rzeczy. Słyszałam, że to badanie robi się co 2 lata. Mnie Doktorka zaprosiła na pobranie na początek października czyli odstęp czasowy od poprzedniej cytologii wyniesie około rok i 4 miesiące.
Ja rowniez mialam wykonana cytologie w ciazy i raczej mozna robic cytologie tym bardziej ze wpis na wynik znajduje sie w ksiazeczce ciazy ![]()
To w NFZtowski zapisach jest refundacja co 3 lata, ale w razie potrzeby można ją powtarzać częściej. Potrzebę stwarzają niepokojące wyniki poprzednich badań czy właśnie ciąża.