Coś co przypomina łupież na główce dziecka

zgadam się z dziewczynami to może być jak najbardziej ciemieniucha , moja corka w wieku 3 lat często miała ciemieniuche od tego ze glowa się jej mocno pocila , ja polecam ci emolium na ciemieniuche albo nawet sama oliwka smarować :slight_smile: wyczesywać

To tylko ciemieniucha. Stosuj kosmetyki natłuszczające a wszystko będzie ok.

To ciemieniucha. Natrzyj główkę dziecka oliwką i załóż czapeczkę. Po kwadransie zacznij wyczesywać.

Nie łupież tylko ciemieniucha. Ja stosowałam na 1-2 godziny przed kąpaniem oliwki i dobrze “szorowałam” podczas kąpania. a po kąpaniu dobrze wyczesać.

Mysle ze to napewno ciemieniucha, moja corka w wieku 3 lat miala powracajaca. Probowalam roznych metod, ale najlepsza okazalo sie takie polaczenie: Godzine przed myciem wlosow nacieralam jej te miejsca oliwka, a po godznie delikatnie paznokciem masowalam to miejsce probojac odrobine usunac. Pozniej mylam wloski w szamponie na ciemieniuche Mustela, polecam go goraco, dziala super i zapobiega powrotowi ciemienuchy, u nas sie sprawdzil w 100% i problem nie powrocil.

Obecnie walczę z ciemieniuchą u małej,już jest jej coraz mniej,najpierw smarowałam jej główkę zwykłą oliwką,ale mało co pomagała,później udałam się do lekarza i przepisała nam oliwkę salicynową. Smaruję nią główkę Izy około godziny przed kąpaniem,a po pół godzinie albo 40 minutach wyczesuję. Świetnie po niej odchodzi,wystarczy bardzo delikatne czesanie :slight_smile:

Dokładnie ja też jestem zdania, że jest to ciemieniucha…Najlepiej przed kąpielą rozgrzać oliwkę nasączyć gazik i zrobić kompres na główkę (dobrze zawiązać bawełnianą czapeczkę), po 40 minutach wyczesać .
Umyć główkę (my stosujemy nawilżający oilatum), dokładnie spłukać czystą wodą i po wysuszeniu ponownie wyczesać i tak aż do pozbycia się problemu…
powodzenia

Starsze dzieci też cierpią na tę przypadłość tyle że tu już skierowałabym się do rodzinnego by zrobić badania. U niemowlaków ona ustępuje zazwyczaj po zakończeniu karmienia piersią. Może być tak że ciemieniucha zmieni się w łuszczyce więc moim zdaniem oczyszczaj skórę dziecka tak jak to się robi przy ciemieniuszcze u niemowlaków, a w miedzy czasie zrób rundę po lekarzach :slight_smile: