Córka nie chce butelki

Witam
Mam 3 miesięczna córkę. Cały czas jest karmiona piersią. Dzis podczas szczepienia okazało się ze ma 500g niedowagi. Lekarz kazał mi dokarmiać mała mlekiem modyfikowanym. I tu zaczyna się cały problem. Córka nie chce pić z butelki. Zarówno mleka m/m jak i mojego. Wpada w straszna histerie, płacze, pręży się, I wypluwa wszystko co znajdzie się w jej ustach. Próbowałam nawet podawać mleko strzykawka i efekt jest taki sam. Pierś ssie ale nie mam pojęcia czy aby się najadla. Laktatorem odciagnelam 110 ml. z jednej piersi. Wiec jakis pokarm mam. Błagam pomóżcie mi jak mam nakarmić małego niejadka

a jaką masz butelkę? najlepsza byłaby taka zbliżona najbardziej kształtem do piersi, polecam butelki Lovi. Ja nie miałam problemu z karmieniem mieszanym właśnie dzięki tym butelkom.

Butelki tomme tippe tez sa fajne :slight_smile: i nawet chyba pisze na nich ze sa wykonane podobnie do ksztaltu piersi mamusi :slight_smile:

Mam butelkę lovi oraz Avent. Łzy same mi do oczu płyną jak widzę jej płacz na widok butelki.

Koniecznie smoczek w kształcie brodawki ma takie lovi avent i tommy ti pie. A z tym nie jedzeniem to dziś nie jest efekt poszczepienny? Moja tez tak miała. Takze się nie martw. A ściągasz dużo bo 110 to ja miała po 30 minutowym odciaganiu z 2 piersi. Nie martw się i obserwuj mała czy nie ma gorączki moja po pierwszej miała wszystkie skutki uboczne tj wymioty biegunka brak apetytu szczepi łam 6 w 1 ale po 3 dniach przeszło. Obserwuj czy ciemiaczko się nie zapada żeby się nie obwodnila. Myślę że nauczy się z butli ale to trzeba czasu.

Co do szczepionki to również szczpilam w jednym zastrzyku. Przy pierwszej się śmiała i nic jej nie było, dziś tylko chwilkę popłakała a jak wróciłam do domu to po pubie podania mleka butelka ze złości zasnęła bez jedzenia. Spala ok 3 godz obudzila się o 18 pocycala pierś i próbowałam ja oszukać podając butelkę. Wszystko było ok ale dotknęła butelki rączkami i zaczęła znów płakać. Z butelki zjadła ok 40 ml po wielkich bólach a ile z piersi to tylko mala wie

Moja po pierwszej tak źle się czuła a po drugiej już nic się nie działo.

Zachowanie córeczki to dziś może być właśnie efekt szczepienia. Synek za każdym razem był marudny, dużo spał i wszystko go złościło i apetytu to też za dużego nie miał. Może tak przez dwa dni potrzymaj na samej piersi i zacznij próbować z butelką. U nas bardzo sprawdziła się właśnie butelka z Lovi, bo ten kształt jest bardzo zbliżony do piersi. Może na początek spróbuj podawać tylko swoje mleko… to samo mleczko co z piersi to może szybciej się nauczy pic z butelki, bo z tym mm to jest tak, ze nie każde maluszkowi posmakuje i trzeba będzie kupić inne. i najpierw podaj butelkę, bo jak córka napije się z piersi to z butelki już nie będzie chciał chętnie pić. u nas to było tak, ze jak synek był bardzo spiący to nie w głowie było mu picie mleka.

Jest bardzo dużo rodzajów smoków do butelek, może to jest kwestia dobrania kształtu, który by córeczce odpowiadał?

Możesz spróbować systemu SNS medeli. Polega na tym, że do pojemniczka wlewasz mleczko, system drenaży przyklejasz do brodawki i dziecko pije mleczko z pojemniczka myśląc, ze jest to mleko z piersi. Bardzo fajny system jak dziecko nie chce piersi i przy pobudzaniu laktacji. W ten sposób trochę oszukuje się dziecko, ale najważniejsze aby piło. Pomysł ten podsunęła nam położna z poradni laktacyjnej.

K.Karonska 110 ml odciągniętego pokarmu tylko z jednej piersi to świetny wynik ! A powiedz czy córcia chętnie je z obu piersi podczas jednego karmienia ? Czy czujesz po karmieniu, że piersi są lżejsze, opróżnione ?

Na jakiej podstawie pediatra stwierdził niedowagę u córki…? Może nie jest aż tak źle, jeśli córka idzie cały czas swoim centylem to bym była spokojna, gorzej jeśli spadła ze swojego centyla…prześledź jej wagę opierając się o siatki centylowe które są na końcu książeczki zdrowia dziecka.

Córa od samego poczta wolała prawa pierś w lewej obecnie nie mam pokarmu. Co prawda używam laktatorem aby pobudzić w lewej laktacje ale nic z tego nie wychodzi. Po karmieniu trudno mi stwierdzić czy pierś jest lżejsza bo od jakiegoś czasu nie są już tak na brzmiałe jak kiedyś ale czuje jak mała je oraz przełyka. Większości takie karmienie trwa ok 10 min czasem dłużej lub krócej.
A odnośnie wagi. Urodziła się ważąc 3360 i 54 cm a wychodząc zw szpitala ważyła 3150. Na pierwszym szczepieniu w 7 tg waga 4600 i 55cm a w 13 tg waga 5100 i 59 cm. To na tej podstawie pediatra stwierdził że za mało wazy. Butelka dalej nie karmie bo się nie da mam w domu już 6 firm i żadnej mała nie che

Ja polecam butelke lovi mediacal. Karmiłam jednocześnie piersią i tą butelką i tylko tą butelkę Alicja akceptowała

Moja córka ma 3,5 msc urodziła się mniejsza od Twojej i obecnie waży 5900.

Magdalena jeśli dziecko nie chce zwykłej butelki Lovi Aktywne Ssanie to Medical też nie zaakceptuje, bo smoczek tam jest ten sam. Butelka róznie sie materiałem z którego jest wykonana.

Dobry wieczór.
Poczekajmy z tym dokarmianiem przez moment. Jak duży jest niedobór masy ciała i jak to się ma do centyli?
Być może córeczka dużo ubyła bezpośrednio po porodzie lub po wypisie ze szpitala i potrzebuje więcej czasu na “dogonienie centyli”. Jednorazowy pomiar o niczym nie świadczy. Oczywiście, najważniejsze jest, aby cały czas przybierała, nawet, jeżeli jest to niski centyl. Widzę, że Pani ma dużo pokarmu. Może warto córeczkę częściej przystawiać do obu piersi.
Warto spróbować jeszcze innego smoczka, LOVI dysponuje smoczkami dynamicznymi, których ssanie przypomina ssanie z piersi. Cierpliwością i delikatnością można osiągnąć sukces, więc, może zrobić przerwę w nauce i za kilka dni spróbować z innym smoczkiem. Najlepiej dokarmiać własnym pokarmem, jak będzie mało, to wtedy mm. Nie jest łatwo ale, jedzenie przez smoczek też może mieć dobre strony w przyszłości, kiedy mama musi iść do pracy lub wyjść z domu bez dziecka.
Pozdrawiam

U nas też tak było na początku. To wszystko kwestia czasu i przyzwyczajenia. Teraz pierś służy tylko jako usypiacz a młoda pije z butelki bo tak jej wygodniej.

Skoro butli lovi nie chce i wypluwa nalezy wypróbować inna firme bo tak jak Beti pisze, butle lovi medical i akt ssanie roznia sie butlami a nie smoczkami

A może po kilku dniach chwyci butelkę. Moim zdaniem trzeba zrobić kilka dni przerwy.

Mamula masz racje. Niektore dzieci nie zalapia butli od razu. Trzeba probowac.