Co zrobić, by dziecko jadło owoce. Im starsza tym gorzej. Wcześniej jadła ładnie i warzywa i owoce. Obecnie warzywa w zupach, sałatkach do obiadu z trudem ale zjada, natomiast owoce - czasami banana i tyle. Czasami udaje się, by wypiła sok.
Marika.Wasielew: Mój synek niebawem skończy 17 miesięcy. Jest anty owocowy. Nie lubi ich… Jak przekonać dziecko do owoców, wiadomo, że mają bardzo dużo witamin
Ja wkladam na talerz bez wzgledu na to co mowi moja coreczka - ma 3 lata. Nie zmuszam jej do zjedzenia i czesto jest tak, ze nie chce mowi, ze nie lubi a innym razem zjada ze smakiem. Czesto tez kroje warzywa i owoce na talerz w ramach przekaski.
Kinia miałam ten sam problem i to bardzo długo. Trochę nam pomogło przedszkole, bo nauczyła się jeśc jabłko i banana, ale z warzyw to tylko ogórka. Tylko zima to co to za wartość ? Żadna. Ja staram się córce przemycać owoce z np. gotowanym ryżem. dodaję do niego rozgniecione lub starte świeże owoce i dodaje do tego serek homogenizowany. Czasem naturalny czasem waniliowy. oczywiscie na słodko lepiej wchodzi
Spróbowałabym, jak anusiak napisała, dodać owoce do serka homogenizowanego, albo do jogurtu naturalnego (ewentualnie kupić jogurt z kawałkami owoców). Jeśli dziecko lubi biały ser, to zawsze można kupić twarożek i wymieszać go z owocami, dodając troszkę cukru (zależy, z jakim owocem zmieszasz).
dziękuję za odzew Napiszę więcej, próbuję tak jak mówicie. Jogurtu naturalnego za żadne skarby, zwykły z owocami tylko jako polanie na naleśniki. Przedszkole dało tyle, że mi mówi, że ten i ten też nie je :/. Czasami zjada placki z jabłkami. A moze macie pomysły na dania z owocami albo desery, gdyby jednocześnie łatwe i szybkie w przygotowaniu były
Dzieci lubia jak jest na talerzu kolorowo więc skoro moze już jeś wszystko warto zrobić salatkę owocową z bita smietaną posypana czekolada bądź kakaem. Myśle że ją zainteresuje i zje ze smakiem
Mały jest jeszcze młodziakiem bo właśnie skończył 11 miesiąc ale… Wziełam go sposobem. Gdy nie chciał jeść zostawiałam kawałki jabłka w różnych miejscach tak by myślał, że je coś co sam znalazł i czego mu nie wolno. Od tej pory zajada się wszystkim bez problemów. Ah i zawsze jem to co on, wtedy najpierw obserwuje a później czasami nieufnie ale zjada wszystko
ja jestem tego zdania iz dziecko trzeba wprzyzwyczajac do roznych smakow i je podawac nawet jesli na poczatku dziecko nie bedzie chcialo i bedzie odrzucac jedzenie to z czasem sie przyzwyczai. Nie ma co dawac za wygrana zaczac wszystko podawac malymi kroczkamia osiagniemy cel.
Na siłe nic nie można zrobić, ale zawsze można szukać jakiego rozwiązania … Myślę że można w inny sposób podać to zrobić jakaś kolorowa sałatkę z owoców i oczywiśćie aby dziecko nam pomogło , bądź jakiś jogurcik zmiksowany , soczek do wypicia … Myślę że zawsze jest jakiś sposób na małego dzidziolka aby go przekonać go owoców czy warzyw
kiedyś slyszałam jak ktoś do shake’a ( nie wiem jak się pisze) dodal zblenderowane cytrusy i wlała do niego. Nie wiem czy to dobre, ale lody z owocami się podaje więc może i skuteczne.
najlepiej maluszkowi od paru niesiecy zycia wprowadzac owoce i warzywa by poczulo smak i zapach nie wolno zniechecac dziecka trzeba zachecac tez poprzez zabawe
w każdym mieście są rynki, targi, giełdy - roznie na to mówimy. Ja byłam u siebie teraz w niedzielę i był tak facet, który miał nożyk z roznymi końcówkami, kosz z owocami i na żywo wycinał tak piękne kształty że nie mogłam uwierzyć wlasnym oczom. Nozyk nie był bardzo drogi bo jak dobrze usłyszałam 25 zł, a robił istne cuda.
Myslę że z powodzeniem jakby się coś powycinało z takich owoców to dzieci chetnie by jadły.
Do nożyka dodawał taką mini książeczkę z najbardzej popularnymi kształtami, tak więc nie trzeba mieć specjalnych zdolności manualnych. Wystarczy popatrzeć na instrukcje wykonania i gotowe:-)
Uwielbiam takie rzeczy, więc go kupię za tydzień, teraz nie byłam przygotowana na taki zakup.
Ja zachęcałam dzieci pokaując im że owoce są pyszne jedząc je w ich obecności i zachwalając, to skutkowało. Poza tym warto podawać je w interesujący dla dziecka sposób
tak mi sie właśnie przypomniało jak mama piekła naleśniki ktore de facto uwielbiam i nakładala do nich różnych owoców nektóre posypane tylko cukrem a inne z bitą smietaną wlasnej roboty, ile ja tego zjadłam…To chyba była jedyna forma zjadanych przeze mnie owoców, no jeszcze w galaretce lubiłam.
U nas był taki okres,w którym córka nie chciała jeść owoców,nawet jabłek nie chciała.córka musiała przekonać się do smaku jabłka i parę razy jej podkładałam jabłuszko.Za entym razem jak ugryzła wreszcie jej posmakowało.Trzeba było czasu.I tak z innymi owocami,nie poddawałam się od razu,tylko próbowałam po kilka razy.wiadomo nie każdy owoc musi smakować dziecku,ale warto próbować.Dzieci są też obserwatorami,więc warto pokazać maluchowi że i my tez jemy owoce,może to ich przekona.A na początek można przemycać owoce na przykład zmiksowane w kefirach,w postaci sałatek,soków.
W zeszłym roku córka nie chciała jeść arbuza,spróbuję w tym roku jak przyjdzie czas na arbuzy:)
do jogurtu wdrabiaj jakieś owoce albo spróbuj je podawać w jakiś ciekawy sposób który zachęci dziecko do zjedzenia go np z banana na talerzu zrób oczka uśmiech w kawałka pomarańczy a nosek z winogrona
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.