Ciąża i dieta

Ja do 4 mc nie jadłam zbyt wiele, wędliny praktycznie zero, bo odrzucało mnie, ale słodycze i mac był jak najbardziej ratujący życie i nie powodował wymiotów;p

Ja jestem obecnie w 24 tc i nie zauważyłam większych zachcianek u siebie. Jedyne co się zmieniło w mojej diecie, to zaczęłam jeść śniadania i nie wyobrażam sobie teraz funkcjonowania bez tego posiłku, badania krwi na czczo to teraz dramat :c A wcześniej wystarczyła mi rano kawa i mogłam zacząć dzień. Ale teraz kawę piję raczej okazyjnie i nie na pusty żołądek. Jem więcej warzyw i owoców i piję dużo więcej wody niż do tej pory. Chociaż zdarzają się takie dni, że co drugi posiłek jest na słodko plus jeszcze jakaś słodka przekąska, ale mam później wyrzuty sumienia, że za dużo cukru ;P

Przez jakiś czas jeszcze miałam takie epizody, że miałam na coś ochotę, ale tak jakby nie ze względu na smak, a raczej witaminy/składniki, których mi brakowało i organizm sam się dopominał, że potrzebuje np. żelaza ze szpinaku.

U mnie dodatkowo cukrzyca wiec troche inna bajka ale obojętnie czy kobieta boryka się z jakimiś chorobami autoimmunologicznymi czy nie zasad zdrowego żywienia trzeba przestrzegać . Przedewszystkim piłam bardzo dużo wody bo około 10szkl po 200ml dziennie. Nie zmuszałam się jakos specjalnie no i pory roku tez sprzyjały.  Starałam się jesc duzo owoców i warzyw i produktów mało przetworzonych. Nie miałam mdłości wiec moglam sobie pozwolić na kąbinowanie w kuchni:)

Ja też miałam cukrzycę ciążową więc niestety musiała być dieta. Mimo wszystko i tak uważam, że w ciąży warto odżywiać się zdrowiej, sięgać częściej po owoce, warzywa i pić dużo wody :) 

to ja zaczełąm jeść pączki, pić kakao, a u mnie to niespotykane, w drugiej ciąży kabanosy, wiecznie kabanosy 

ja bardzo dużo owoców jadłam w ciąży i piłam wodę, o czym teraz niestety zapominam;/

starałam się jeść więcej warzyw

No mnie właśnie ciąża nauczyła pić wodę.

U mnie to samo w ciąży dużo piłam i tak mi zostało 

Ja w tej ciąży mam duża ochotę na owoce, co w pierwszej tak noe było, ale o wodzie zapominam gdzie teraz powinnam jej pić więcej 

Ja tez owoce w ciąży cały czas bym jadła 

Ja zmagałam się z cukrzycą ciążowa i mimo że miała wielką chęć na owoce,  musiałam je ograniczać :(

U mnie też była cukrzyca ciążowa więc chcąc nie chcąc musiałam mieć dietę i ograniczyłam wiele produktów w tym również owoce, których na początku ciąży jadłam bardzo dużo 

Nie chciałabym, mieć cukrzycy ciążowej i się ograniczać właśnie w słodkościach bo je uwielbiam 

U mnie na szczęście był tylko podejrzenie cukrzycy ciążowej, ale przez jakieś dwa miesiące musiałam się bardzo pilnować i byłam traktowana właśnie jakbym to cukrzyca miała

Ja nadzwyczaj lubię frytki z ketchupem w ciąży heh

W okresie ciąży odrzuciłam fast foody ograniczyłam kuchnie orientalną i ostre potrawy 

Ja fast food więcej jadłam w ciąży cały czas miałam ochotę na burgera albo frytki 

Z fast foodami w ciąży trzeba uważać. Też jest wtedy większa chęć na takie rzeczy ale wtedy lepiej samemu zrobić niż się zatruć i zaszkodzić dziecku toksoplazmozą chociażby. Wystarczy, że burger będzie źle dosmażony i o zatrucie w ciąży nie trudno. Druga opcja jest taka by wybierać fast foody bezpieczniejsze, zamiast wołowiny kurczak a zamiast frytek smażonych, pieczone :) 

ja musze przyznać ze w ciązy t naprwde zdrowo sie odżywiałam, frytki burgery to nie dlamnie było moze i chcec miałam ale nie chciałam tego jeść w obawie ze mogę sie zatruć;/