Ciasta - przepisy

Robilam cos podobnego z termomixa

A co pieczecie na boze narodzenie ? :slight_smile:

Ja mam lidlo i nie mam takiego przepisu

Ja robię piernik staropolski pierwszy raz i jestem ciekawa jak mi wyjdzie. Ciasta przygotowałam tyle, że chyba też kilka pierniczków upiekę
No i jakiś sernik, pewnie ten co robiłam z sosem malinowym

Standardowo pewnie sernik i może tiramisu :slight_smile:

Ja mysle o jakims makowcu :thinking:

Moja mama zawsze robotnika roladę makową tradycyjną , jak ona się wkurza jak jej pęknie przy pieczeniu :sweat_smile:

Ja w makowce się nie bawie :slight_smile:
Te gotowe masy majowe mi nie smakują, żeby zrobić masę z sypkiego maku to za dużo zachodu, więc ide na łatwiznę i kupuję po prostu gotowy makowiec.

1 polubienie

moje ulubione to ciasta na zimno milky way oraz Kinder country i robią furorę zawsze na stołach pierwsze znikają
oraz oczywiście nie mozna zapomnieć o stefance z PRL

Piernik staropolski ktory od a do z zrobil moj syn wlasnie sie piecze. W sumie jedyne co ja zrobilam to wyjelam z tej miski bo naprawde bylo ciezko no i Filip nie dotyka piekarnika :laughing:

Planuje jeszcze makowca zrobic.
Moze sernik ? Tylko ja lubie taki lekki i puszysty jak Wiedenski a tylko raz mi taki wyszedl i nie pamietam z ktorefo przepisu :laughing:

1 polubienie

U mnie teściowa jak zwykle szaleje z ciastami, będzie kupna tofijka, do tego tort makowy, marchewkowe, piernik, sernik, babka, chciała kupować makowiec ale ja znalazłam w Lidlomixie przepis na makowe z kruszonką i zaoferowalam że zrobię :see_no_evil:

Aaa i jutro sprobuje zrobic miodownik bo podobno tes musi polezec zeby byl wilgotny i mieciutki

@Mama.Wiki dobrze wiedzieć też mam lidlomixa więc zrobię makowca :grin:
@Mamina ja będę robiła pierwszy raz i dodatkowo z zamiennikami bezmlecznymi zobaczymy co mi z tego wyjdzie :see_no_evil:

Jeju, ja najlepszy miodownik jadłam w restauracji niedaleko nas i no nikt inny chyba nie zrobił takiego, który aż tak by mi smakował :stuck_out_tongue_closed_eyes:

U mnie zawsze najlepszy robi moja chrzestna , kurcze muszę wziąć od niej przepis

Zrobie cos ala miodownik bo miodownik z 10 blatow zrobi moja siostra :laughing:
Szukam tez przepisu na puszysty lekki sernik i jakos nie moge znalezc nic fajnego

Ja jutro mam ambitny plan aby zrobić sernik :muscle:

Jak cos ten sernik wychodzi puszysty !
Wazne zeby po pieczeniu lekko uchylic drzwi to mniej opadnie.

Ja polalam kajmakiem

2 polubienia

W tym roku robię 3 placki, Królewski, sernik z pistacjami i czekoladowy z mascarpone. Do tego 2 rodzaje ciastek, maślane i z nutellą. Ale połowę z każdych zamroziłam i będą na chrzciny, bo mamy zaraz po Nowym Roku :smiley:

Mi wlasnie pękl makowiec ! Jestem taka wkurzona !