Moja córeczka ma 3 lata. Do tej pory nie mieliśmy z nią większych problemów wychowawczych. Słuchała się, chętnie wykonywała nasze polecenia. Hania ogólnie jest grzeczna, spokojna. Jednak od jakiegoś miesiąca nie możemy sobie z nią poradzić. Na słowo "nie" reaguje histerią, próbuje wymuszać. Poświęcam jej możliwie dużo czasu, ale nie zawsze jestem w stanie pójść się z nią bawić bo mam w domu roczniaka który niestety uniemożliwia nam wspólną zabawę. Do tej pory nie było większych problemów, szła do swojego pokoju i bawiła się sama, a teraz nie chce.
Wszystko musi być tak jak ona chce bo jak nie to jest awantura, oczywiście staram się nie ulegać jej.
Hania jest bardzo uczuciowa i myślimy że po prostu nie może sobie dać rady z czymś. Tylko jak dowiedzieć się o co chodzi? Jak reagować?
Ja wiem że może być tysiące powodów.. Ale na prawdę już nie mam pomysłu jak my mamy z nią rozmawiać. I na prawdę rozważam umówienie wizyty u psychologa. Tylko czy w przypadku 3 letniego dziecka to ma wgl sens?
Kverve no właśnie nic szczególnego się nie wydarzyło. Żadnych nowych wydarzeń, zmian.
Mieliśmy podobny problem jakoś w wakacje ale wtedy okazało się że oglądala nieodpowiednie bajki. Teraz bardzo pilnuje tego co ogląda. Myśleliśmy że to może wina tego że pozwoliliśmy jej oglądać nasze wesele. Wtedy Hania była jeszcze mała a Stasia nie było. Pomyśleliśmy że po prostu widziała tam że wszyscy ja nosili, zwracali na nią uwagę. Zabroniliśmy jej oglądać ale niestety nadal się tak zachowuje więc to nie o to chodziło..
A czy czasami roczniak gdy płacze to ty od razu podchodzisz????być może zauwazyła e reagujez tak na młodsze dziecko więc zareagujesz też na nią.Wydaje mi sie że wart porozmawiac i wytłumaczyć córkce...byc może to lepsze niz od raazu psycholog.
Wydaję mi się że trzeba dużo rozmawiać, tłumaczyć i warto tak zaplanować zabawę rzeby poświęcić czas jednemu i drugiemu dziecku, może podczas zabawy że starszą córeczka w tym samym pokoju mozna zostawić też młodsze np. W baseniku z kulkami
ll!a oboje z mężem dużo rozmawiamy z dziećmi, tłumaczymy. Ja też uważam że rozmowa jest kluczowa.. Ale mimo mojego tłumaczenia, proszenia jest to samo. Ona mówi że rozumie i że już nie będzie a za chwilę znowu płacze.
Ogólnie to Hania jest bardzo strachliwa.. Czesto mówi że boi się być sama w pokoju bo są duchy. To wina syna szwagierki bo ją nastraszył.. Ale tłumaczyłam jej że duchy mieszkają tylko w dużych zamkach, a nie takich domkach jak nasz.. No niby rozumie bo sama mówi do Bartka (syn szwagierki), że nie musi się bać bo duchy mieszkają w zamkach.. A mimo to sama się boi.
Weronisia staram się nie reagować od razu.. Bo wiadomo przy drugim to już człowiek się nauczył że nie każdy płacz to od razu koniec świata. Ale wiadomo też nie pozwalam żeby non stop płakał. Ona ogólnie dogaduje się z braciszkiem, ale owszem zdarza się że młody płacze to ona wtedy też chce na ręce.
Od kilku dni jest nieco lepiej. Już nie robi histerii za każdym razem jak coś jej nie pasuje. Mam nadzieję że to faktycznie był przejściowy bunt i zaraz całkowicie problem zniknie.
Slyszalam od swojej znajomej psycholożki, że dzieci mają takie zmiany zachowania średnio co pol roku. Raz są aniołkami a raz diabełkami. U nas by się sprawdzało. Młody był grzeczny a w wieku 3,5 roku zaczęło się. Bunt na wszystko, co chwilę "nie", płacze i histerie to rekcje na wszystko. Pokryło się to.również z narodzinami brata. Chociaż nie wydaje mi się zeby byl o niego zazdrosny. Moze musiał odreagować a może po prostu dorasta. Trwalo to chyba miesiąc. Wtedy zaczęłam czytać o psychologii dziecka i wywnioskowałam, że mlody chce dominować. Dawałam mu się wypłakać i wykrzyczeć. Było ciężko. W sytuacjach wyboru kazałam mu wybierać między dwoma rzeczami bo jak się pytałam co chce zjeść lub ubrać to wymyslał tysiac rzeczy i jic mu nie odpowiadało. Jak zapytałam czy chce zjeść kanapkę czy płatki to od razu dokonywał wyboru. I to super rozwiązanie. Polecam. Teraz się uspokoił.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.