Ból w pachwinach

Dziewczyny czy któraś miała ból w pachwinach po porodzie? 

Jestem już 16 msc po porodzie a nadal czasami mnie boli. Myślałam że w końcu minie. Ból jest tępy i boli czasami, nie zawsze. Wiem że muszę umówić się do fizjo najlepiej ale myślałam że minie. I pytanie czy któraś tak miała?

O kurczę , w ciąży to miałam bóle ale później już niee

Ja nie miałam takich bólów ale moja koleżanka miała i minęło jej dopiero po kilku wizytach u fizjoterapeuty tez sądziła że jej to minie aż pewnego dnia ból zbyt mocny i się zapisała do fizjoterapeuty i pomogło. 

Hmm ja rodziłam 24h naturalnie ponad a później miałam CC ale nic takiego nie czujesz. A jak z trzymaniem moczu i ew. bólem przy stosunku? Najlepsza opcja byłby urofizjo 

ból pachwin w żaden sposób nie wpływa na trzymanie moczy czy stosunek, przynajmniej tak mi sie wydaje bo o ile moze na początku z trzymaniem moczu czasami był lekki problem (jak kichałam to casami coś tam uleciało) ale podczas stosunku pachwiny nigdy mnie nie bolały. Ból pachwin pozostał w zasadzie od kiedy byłam w ciąży, bo już wtedy mnie bolało czasami, ale nie cały czas tylko czasami właśnie, jak coś wiecej porobie a czasami jak po prostu ide na spacer. 

Tego bólu nie miałam, natomiast pod końcówkę ciąży zaczęły mi  mrowieć dretwieć palce w dłoniach,  po urodzeniu bałam się nosić malutką ,żeby jej nie upuścić.  Miałam rtg robione,  badania z krwi ,aby wykluczyć reumatoidalne zapalenie stawów - po 6 tygn przeszło samo z siebie.

W ciazy też okropny ból bioder ,od leżenia na bokach , mogłam spać na siedzącą albo stojąco, żeby tylko już  nie być na boku... ;) 

16 miesięcy po porodzie to już długo, wszystko powinno wrócić do normy. Polecam wizytę u ginekologa i urofzjoterapeuty, bo przyczyn może być wiele.

Ja odczuwam taki bol przed okresem i kiedy dużo nachodzę się..  na szczęście rzadko więc nie konsultowałam tego z lekarzem. Jeżeli to Ciebie męczy i niepokoi to może warto skonsultować z ginekologiem.

Do fizjoterapeuty uroginekologicznego się warto udać jeżeli nie ma takiego w okolicy to nawet do zwykłego fizjoterapeuty 

Tak właśnie będę musiała zrobić żeby umówić się na wizytę w końcu. Dzięki dziewczyny

Aleksandra, dawaj znać, jak już bedziesz po wizycie u urofizjo:)  ciekawa jestem,skąd te bóle. Czy to napięcie mięśniowe, czy co :) 

myślę ze to bardziej zastane mięśnie chyba. Do fizjo umówię się juz po świętach 

Oki, to dawaj znać :):)

Staraj się spać na boku z poducha między nogami i zobacz czy to coś pomoże. To rozluźnia mięśnie. 

Właśnie też już o tym myślałam żeby zabrać poduszkę do spania. Tylko boje się że znowu jak w ciąży się mega do niej przyzwyczaję i później spać bez poduszki nie będę umiała hehe

Miałam tak samo 😂😂

Ja tak do tej pory śpię z poduszką miedzy nogami . Jest mi tak najwygodniej...

Można spać z poduszką między nogami to nie zaszkodzi 

Pewno, że pomóż sobie w ten sposób, saman tak robię, nawet jak tv oglądam wieczór to między kolana wkładam poduchę do karmienia ,choć tak się teraz przydaje,  ta z Ikea  ,swoją drogą Wam polecę- jest twarda,nic się z nią nie dzieję, dodatkowo ma szarą poszewkę, dokupiłam osobno w króliczki bo na tej szarej każdą kropelkę mleka było widać:)

Poduszka to dobry pomysł na przeczekanie, ale uważam, ze trzeba to gdzieś sprawdzić. Po takim czasie od porodu nie powinno już boleć.