A my mieliśmy szatkę zamawianą na Allegro z imieniem i datą chrztu
Ja kupiłam szatke na allegro z imieniem,datą chrztu i zdjęciem dziecka.
My nawet nie pomyslelismy o tym ze można taka fajna szatke z imieniem i data chrztu na necie
Szatek ze zdjęciem dziecka jeszcze nie widzialam
My mielismy taką szatkę jak Asienka, ale wersja dla chłopczyka. Szatkę zakupiła chrzestna, ale ona sama mówiła, ze chce sama za nią zapłacić. W innym przypadku nie naciągałabym jej na taki wydatek, chociaż teraz na allegro można zakupić fajny wzór z wydrukowaną datą, imieniem za przyzwoite pieniądze.
Ja dla synka kupiłam kwadratową szatkę ze srebrnym haftem. Świeca również miała srebrne napisy. Tak naprawdę to szatka podczas Chrztu symbolizuje niewinność i czystość natomiast świeca jest o wiele ważniejsza ponieważ powinna towarzyszyć dziecku a później dorosłemu przez całe życie. Dawniej podczas każdej burzy zapalano taką gromnicę i stawiano przy oknie. Dziś dziecko zabiera świecę na odnowienie Chrztu św przy Komunii św o ile zachowa się do tego czasu. Osobiście radzę aby świece ułożyć w pudełku lub zawinąć w papier i położyć w ciemnym miejscu ponieważ parafina z której są wykonane z czasem i pod wpływem światła żółknie i kształt się deformuje.
Nasza świeca nie wiem czy będzie się nadawała tata chrzestny zostawił ja z tylu w aucie ba atrapie w upał i domyslcie się co się z nią stało
mamabasia są takie sztuki ze zdjęciem,u nas prawie wszędzie możesz takie zamówić ale najbardziej to w internecie,na allegro.Teraz to są różnego rodzaju tych szatek a dawniej były tylko jeden rodzaj bez żadnego imienia,daty chrztu czy zdjęcia.Normalne hafty z napisem "Chrzest Święty " I ludzie nie mieli takiego problemu jaka wybrać,szło się do sklepu i od razu kupowało.Czasy się zmieniają…
wybór teraz taki, że się siedzi i dwa dni wybiera, ale na pewno coś znajdziemy dla siebie. Każdy lubi co innego jedni skromnie i tanio inni “na bogato” i też jest dobrze
Chrzestna córy kupiła w kształcie jakby takiego śliniaczka z napisem chrzest święty a do świeczki były dołączone naklejki, że samemu można było datę i imię wykleić.
U nas chrzestna kupowala szatke wybrala o kroju serduszka z rozowym chaftem:)
U nas była biała, półokrągła, obszyta kwiatami, ze złotym haftem (imiona dziecka, data, miejsce). Polecam szukać ofert na allegro, są na prawdę bardzo przystępne.
Jedna szatka posłużyła obu córciom Koleżanka podobnie zrobiła przy chrzcie trzech córek
Świeca też posłużyła obu. W naszej parafii przy komunii dzieciaki mają kupowane świece,więc w swoim czasie każda będzie miała “osobistą”.
mamabasia - nie znane mi były tradycje płacenia za chrzest przez chrzestnego i płacenia za ubranie do chrztu przez chrzestną. Dziwne to dla mnie, tym bardziej,że to są niekiedy spore wydatki…
Ubieranie dzidziusia przez chrzestną jest jak najbardziej ok
Przy proszeniu na rodziców chrzestnych-podkreślałam,że nie chodzi o prezenty i pieniążki,ale o to,że szanuję ich jako ludzi i chciałabym aby w życiu mieli czas dla moich córek,aby z nimi być i dawać im dobre przykłady ze swojego życia.
Nasza szatka była zwyczajna, skromna, którą dostaliśmy gratis do zakupów na chrzciny. Jednak spełniła swoje zadanie no i pamiątka jest.
Witam u nas jest tradycja ,że chrzestni kupują lecz poinformowałam ,że zamówiłam zestaw razem świeca i szatka więc chrzestny dał pieniądze za świece, aby było według tradycji.
Taka pamiątka jest śliczna cena niezbyt wysoka ba w necie i tak zawsze taniej niż w sklepie.około 39zł.komplet
Chrzestny kupuje świecę a mama chrzestna szatę: )
Naszego Starszaka świeca niestety mimo, iż była dobrze (wydawało mi się) zabezpieczona, w trakcie transportu do Irl się złamała - mimo wszystko mam ją schowaną.
Teraz też czeka mnie transport ale już wiem jak ją spakować; )
Szata młodszego jest ręcznie haftowana - robiła to moja ciocia; ) Podjęła się tego i żałuję, że nie zaoferowała się też przy szacie Starszaka…
Białą szatkę kupiła matka chrzestna. Wyszyła na niej imię dziecka i datę chrztu. Była ona kwadratowa , obszyta koronką. Zachowałam ją na pamiętne.
Ja sie jeszcze nie spotkałam z tym zeby dac jedna szatke i świeczkę wszystkim dzieciom ale nawet nie wiedziałam ze tak można raczej każdemu dziecku kupiła bym osobno jeśli nie zrobili by tego chrzestni według tradycji
to u nas to rodzice kupują . Córka miała zwykłą bez podpisu bo kupowałam na szybko, a syn no jest w planach nawet chrzest
My mieliśmy z imieniem ale bez daty chrztu