zależy od organizmu, ale niekoniecznie kiedy ja czuję się dobrze, to znaczy, że mój organizm poradził sobie już z porodem, uporał się z hormonami i znowu mogę zachodzić w kolejną ciążę. Potrzebny jest czas, żeby organizm nie zwariował. Druga sprawa, po cesarskim cięciu należy mieć przerwy minimum dwa lata ze względu na bliznę, która musi się zagoić i zregenerować.
Mama_Gratki niby musi, ale jest sporo przypadków, kobiet które po kilku miesiącach po cc były w ciąży i jakoś się wszystko udało ogarnąć. No ale wiadomo, że strach jest. Cóż nie wszystko czasami da się zaplanować.
To prawda nie zawsze wszystko można zaplanować ale w dzisiejszych czasach ryzyko zajścia w ciążę wtedy kiedy niekoniecznie chcemy można zminimalizować
Aisa zdecydowanie ciąża to ogromny wysiłek dla organizmu i tak jak napisałaś każda kobieta regeneruje się i jest gotowana na kolejną ciążę w swoim czasie i jest to indywidualne. Nie da się precyzyjnie stwierdzić od kiedy po ciąży będziemy znów płodne.
Często na różnych grupach poświęconych ciąży na fb czytam wpisy rozzalonych i przerażonyci kobiet które chwilę po porodzie znów są w ciąży. Często właśnie bardzo się martwią o blizne po cc lub jak sobie poradzą. Przykro się to czyta.
Tą herbatkę z liści malin od ktorego tygodnia zaczęłyscie pic i w jaka sie zaopatrzylyscie?
można pić na spokojnie od 37 tc herbatkę z liści malin.
evelin nie zawsze można zminimalizować ryzyko zajścia w ciążę np przy zakrzepicy antykoncepcja hormonalna odpada nie wolno już na całe życie brać hormonów. A jak ktoś dodatkowo jest uczulony na lateks z czego są prezerwatywy czy silikon to już wgl ciężka sprawa wtedy.
Aisa ale są jeszcze inne metody antykoncepcji, np implanty, spirala itp:D
Oczywiście, że jest wiele metod. Jednak uważam niefarmakologiczne środki za najbezpieczniejsze. Nie chciałabym faszerować się chemią z takiego powodu. Wyobraźcie sobie, ze macie cesarkę, a pięć miesięcy później lub wcześniej zachodzisz w ciążę. Blizna wciąż świeża i ten strach, co jeśli znowu będzie konieczne cięcie?
W przypadku małej różnicy czasu pomiędzy cc kobieta ma robione cc również w drugiej ciąży. Poród sn to zbyt duże ryzyko, że przy skurczach może dojść do uszkodzenia macicy.
osobiście spirali bym nie wzięła zresztą sama mam uczulenia na tworzywa z których jest wykonana więc odpada z kolei przy kp też za dużej możliwości nie ma plus z zakrzepica. ja osobiście i tak chxe mieć drugie dziecko a jeśli się nie mieć zaraz dziecka to są różne metody
alicja, tak, ale między cięciami powinna być przerwa min. 2 lata. Więc dla własnego zdrowia powinnyśmy zwrócić na to uwagę.
Pewnie, że powinna być taka przerwa :), ale jak jednak nie ma to poród sn jest zbyt ryzykowny.
Mama gratki.ma.racje ale kazdy robi jak uwaza ja nawet bym sie nie odwazyla rodzic rok po roku tym bardziej ze mialam cc, ale o tak tez puzno zdecydowalam.soe na drugie…ale ciagle bylo.cos…tu slub.,budowa az w koncu zdecydowaliśmy sie na drugie a synek ma 4latka a urodze jak będzie mial.4latka i 8mc…troche różnicy będzie, no ale coz…wazne ze sie udalo juz za drugim podejsciem zajsc w ciaze…i oby wszystko bylo w przadku do konca miesiaca.
Agnieszka każda herbatka z liści malin jest taka sama, bo to tylko susz, także jaka będzie w aptece, to będzie ok od 36 podobno już można pić około 3 razy dziennie.
Ja mialam dwie cesarko a przerwa między cieciem to 3 lata nie wyobrażam sobie rok po roku miec cc.Teraz jestem prawie 7 miesiecy po porodzie i mnie ta rana boli napewno wolniej się goi nic po pierwszym cieciu.
Ja herbatkę z liści malin planuje pić tak od 37 tc zaopatrzyłam się też w olej z wiesiołka
ponoć wiesiolek dobry na włosy ale też ponoć na płodność więc po porodzie uważajcie
olej z wiesiołka zawiera magnez, wapń i selen. Wspomaga trawienie, przez co ułatwia odchudzanie i pomaga w leczeniu zmian skórnych, np. trądziku. Evelin, będziesz piękna, zdrowa i szczupła
Olej z wiesiołka można też stosować do masażu krocza przed porodem
To w tej olejek też się zaopatrze kupując herbatkę. Ja już zaczęłam 30 tc, więc tuż tuż
Agata w ten sposób mam zamiar właśnie to używać:) ponoć super poprawia elastyczność