Aktywni rodzice w pracy - program rzadowy

Oooo to super :blush::blush: myslama ,ze wypłacają od tego dnia jak się dzidzi urodzi , w sensie np za kilka dni obliczają , wiec za 1 dzień to byłoby mini , tu niespodzianka

Ten wniosek składa się elektronicznie?
I w ktorym momencie trzeba go złożyć?

Korzystałam z aktywnie w żłobku /)

Nie wiem jak z wnioskiem aktywnie w zlobku ale ja skladalam aktywnie w domu 2 maja syn rok konczyl 23 maja a decyzje dostalam 2 czerwca… wyolata i tak jest w czerwcu za maj wiec w tym aktywny w zlobku chyba tez tak dziala :slight_smile:

Tak elektronicznie skladalam… przez konto w zusie mozesz lub w banku :slight_smile:

Okej, czyli dopiero jak skończy rok. My pewnie do żłobka od razu zapiszemy to myślę,że tam też udzielają informacji co, jak i kiedy.

Ja składam przez aplikację ZUSu :slight_smile:

1 polubienie

Ja przez bank wszystko skladam nie wiem czemu :sweat_smile::see_no_evil: ta strona w zusie mnke wkurza wgl ten kolor zielony :see_no_evil: tak nie lubie koloru zielonego ze do szalu mnie doprowadza haha

Dokładnie ja tak samo, wszystko przez aplikacje ZUS

1 polubienie

Ten program nie zacheca do pracy. Ja po 5 miesiacach wracam do pracy, chcialam dziecko zostawic z tesciowa a po roku dopiero dac do zlobka. Mowie supwr tesciowa dostabie dodatkowa kase… nic bardziej mylnego. Dostalaby dopiero jakby zostala z dzieckiem powyzej 12m. Jakie to jest zachecenie mam do szybszego powrotu do pracy? Zadne. Jedyna opcja w naszym przypadku to zlobek… i niestety od 20 tygodnia idzie do zlobka u nas akurat bedzie to wrzesien wiec od nowero roku szkolnego idzie do zlobka tylko tu sie łapie dziecko… i tak zniechecaja rodzicow…

U nas zlobek składa. My idziemy od 20 tygodnia do zlobka

O to fajnie. Może nie bede musialam się tym.zajmować. I tak.pieniadze idą od razu do żłobka

Super są te programy

Też się cieszę z tego programu, dzięki niemu za żłobek nic nie płacę, jedynie za same wyżywienie. Odciąża to zdecydowanie budżet rodziny.

Każde odciążenie budżetu się liczy.

Masz 100% racji. Ten program zupełnie nie wspiera rodziców, którzy chcą wrócić do pracy wcześniej, ale nie chcą (albo nie mogą) od razu oddawać dziecka do żłobka.

1 polubienie

Nie do konca… ja moge skorzystac tylko jak dziecko od 20 tygodnia pojdzie do zlobka, bo jakbym chciala opoekunke lub po prostu babcie zaangazowac to dopiero od roku dostana pieniedze… bezsens totlnh niewspoerajacy mam ktore chca szybko wrocic na rynek pracy…

Dokladnie. My akurat idziemy do zlobka od 20 tygodnia wiec problemh nie ma bo sie dostaliśmy na 9h ale co jakby sie nie dostal? Mialabym siedziec jednak do skonczenia roczku? Bo na nianie bym nie wyrobiła bo koszt prawie moja wypłata… a wiadomo siedzac rok mialabym platne 80% na macierzyńskim

80% macierzyńskiego, czyli spory spadek dochodów. Programy wsparcia powinny realnie pomagać, a nie zostawiać rodziców bez wyjścia.

To prawda, zgadsam sie