Czuje dziś bardzo mało ruchów dziecka, o wiele mniej niż zwykle. Mamy detektor tętna więc kilka razy sprawdzaliśmy i serduszko ładnie biję. Jednak martwię się o te ruchy. Co myślicie, jechać do szpitala, czy na spokojnie.
Jeśli do poniedziałku nic nie ruszy to mam się stawić na wywoływanie że względu na wagę dziecka. Martwię się
Coraz mniej miejsca ma dziecko. Podobno to normalne na końcówce. Ja tak mialam. Czasami lepiej jest działać na wyrost i skonsultować się z profesjonalistą niż czekać i ryzykować. Daleko masz szpital?
Szpital 15 km, jest ze mną mąż więc zawsze mogę jechać.
Zmartwiłam się, ponieważ wczoraj czy inne dni się przeciągał, wyginał normalnie, a dziś taki dzień.
Jeszcze lekarz na ostatniej wizycie kazał liczyć ruchy - ma być ok. 10 ruchów na godzinę, jeśli po 2 h nie czuć to mówił żeby się zgłosić, ale jakoś sama nie wiem bo nie raz nie ruszał się więcej niż 2 godziny, a jak się obudził to dal popalić. No i mam ten detektor, więc trochę jestem spokojniejsza. Mimo wszystko zawsze jakąś tam obawa jest
Na spokojnie, Twój stres tylko pogarsza sprawę bo dzieciątko to czuje.
Z tego co pisałaś to dzidzius jest duży i na pewno z dnia na dzień będzie mniej ruchliwy bo nie ma miejsca. Ważne że czujesz w ogóle ruchy.
No i u mnie np w ogóle się nie sprawdziło że mam czuć tyle i tyle ruchów na godzinę. Raz nie czułam wcale bo spał a raz czułam ich 3razy więcej na końcówce również. Każda ciaza jest inna więc nie ma co się martwić jeśli nie wyczujesz 15 ruchów �
Najważniejsze, że czujesz że się rusza. Jeśli Cię to tak niepokoi zawsze możesz podjechać na izbę, tam Cię nikt nie wygoni ,i podepną pod ktg ,zrobią usg :)
Julcia jak tam dzisiaj? Ja bym pojechała jednak sprawdzić jak tam dzidziuś się czuje bo takie osłabienie ruchów to może być nic ale też początek że coś się zaczyna dziać niepokojącego, zwłaszcza że lekarz jak pisałaś zaznaczał aby te ruchy kontrolować i w przypadku braku się stawiać do lekarza
Zgadzam się z dziewczynami. Mało miejsca już ma więc i ruchów mniej. Tym bardziej, że piszesz, że dzieciątko jest spore;).
Jesli detektor tetna tak wskazuje to napewno mozesz byc spokojniejsza. Chociaz ja również nie mam 100% zaufania do tego typu sprzętów. 15 km to niedaleko, podjechalabym na ktg dla świętego spokoju;).
Takie wyraźne osłabienie lub przeciwnie, wyraźne wzmożenie ruchów często tez świadczy o rozpoczynającym się porodzie;)
Do tematu tak naprawdę można podejść tak na dwa z jednej strony tak jak dziewczyny niżej piszą tego miejsca w brzuszku jest już bardzo malutko wspomniałaś że dzieciątko jest duże więc pewnie właśnie dlatego jest taki powód i ten maluszek porusza się znacznie mniej i z drugiej strony my zawsze powtarzamy tutaj że jeżeli tylko coś nas niepokoi a w szczególności chodzi o ciążę nienarodzone dziecko to warto jest to skonsultować z lekarzem Musisz się skupić na tym przede wszystkim co podpowiada ci twoja intuicja Jeżeli czujesz taką potrzebę że musisz to skonsultować jak najbardziej go skonsultuj może niekoniecznie od razu musi być to szpital Może udałoby ci się udać na jakąś kontrolną wizytę po prostu do swojego lekarza ginekologa kochana od razu stresować się szpitalami Przecież lekarz też jest w stanie sprawdzić czy wszystko gra
Popieram Mamą być jeżeli jest coś co niepokoi to od razu do lekarza lub na sor. Nie też tak ostrzegali. Miałam liczyć ruchy, jeżeli byłoby mniej jak 10 na godzinę w danej porze to do szpitala, bo może to zwiastować poród albo niemożność dziecka do oddychania przez pępowinę
Mało ruchów dziecka może zwiastować poród także do szpitala. 39 tydzień to już czas dla niektórych maluszków a twoje nerwy na pewno nie pomogą także jedź i sprawdź co jest najwyżej wypuszczą cię do domu a ty się uspokoisz
ja tak miałam, że w poniedziałek miałam się wstawić na 8 rano /39 +3 ,cukrzyca/ , a w piątek rano podnosząc 7 kg psa posikałam się i odpadł czop i myślałam, że to wody odeszły ,zadzwoniłam do narzeczonego był w 10 min z pracy , a teść w 5 minut po psa i pojechaliśmy na izbę, przebadali mnie i pytali czy zostaje już na oddziale ,nie zgodziłam się, i oczywiście multum papierów że na własne ryzyko Opuszczam szpital...
Jeśli na usg byłoby coś nie tak czy wody faktycznie odeszły to już bym została.
Także Cię Julka jakbyś jechala to też mogliby Cię zatrzymać:)
Ja też 3 dni w domu jeszcze wolałam być, zjeść niedzielny rosół, kotleta u teściów :)
Dzidziuś już w końcówce ciąży ma mało miejsca więc mniej się będzie ruszał. Jednak ja pamiętam że te ruchy były już takie silne naprawdę, choć faktycznie rzadko. Jeśli się martwisz uda się do lekarza. Matka wie najlepiej ❤️
O godzinie 1 w nocy się tak zaczął rozpychać... cały dzień cisza, narobił strachy tylko, ale ważne że w końcu się ruszył. Będę dziś obserwować. Mam nadzieję, że się zacznie samo
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.