11 rzeczy, które mogą zaskoczyć Cię w ciąży

Gdy byłam w ciąży nie mogłam znieść zapachu samochodu,który kupiliśmy.Teraz gdy wsiadam do auta to przypominam sobie i tęsknie za tym odmiennym stanem.
W ciąży przytyłam 20 kg, pojawiły mi się obrzęki nóg i problem z wrastającymi paznokciami u stóp.
I jeszcze zgaga,której nigdy wcześniej nie miałam.

Ja nienawidzilam zapachu kiełbasy nie mogłam otworzyć lodówki bo zaraz wiadomo co było. Do tego meega zgaga przez która po nocach nie spalam i dopiero w ostatnich momentach ciąży znalazłam na nią sposób i bardzo spuchniete nogi . pilam tez litrami pepsi bo nic innego mi tak bardzo nie smakowalo

U mnie też najgorsza była zgaga, była nie do zniesienia czasami, pod koniec ciąży wstawanie nocne do łazienki siusiu i wreszcie na sam koniec już ciężko mi się chodziło:) Zaraz po porodzie to uczucie ulgi, zero zgagi nie do opisania :slight_smile:

Ja w pierwszej ciąży myślałam że uniknęłam zgagi ale niestety pojawiła się w ostatnich tygodniach chyba ostatnich dwóch, a w drugiej ciąży od samego początku jakieś nudności zgaga, ciągle na gumach do żucia albo lamdrynkach bylam

No dolegliwości sie dokuczliwe ale ja chetniebym teraz wrocila do teho stanu :slight_smile: fajnie bylo miec brzusio :')

MNie zaskoczylo to jak dobrze ozna sie czuc w ciazy i jak szerokim lukiem moga omijac wszelkie ciazowe dolegliwosci (tak jestem z tych szczeliwych kobiety kotre nie mialy ani jeden ciazowej dolegliwosci) :slight_smile: No pomijam przez pierwsze 2 miesiace “mdlosci” wieczorne…ale byly one spowodowane glodem, kanapeczka na ruszcik i czlowiek znow jak nowo narodzony :slight_smile:

Natka czyli Tobie sie udalo;) Ja mialam mdłości na poczatku, wymiotowalam, bole glowy, ciagle chciało mi sie spac, draznily mnie wszystkie zapachy. Kiedy to przeszlo to nadeszly upaly i ciagle zawroty głowy, skoki cisnienia i puls czasami nawet ponad 120:/ Nastepnie zaparcia, az plakalam tak mi dokuczalo a na koncu przekropna zgaga:/ Miedzy czasie zapalenie pecherza, antybiotyk po którym nasilily sie mdlosci, jelitowka, anemia… Ciągły stres,o dziecko o siebie i wszystko dookola…Dla mnie to nie byl cudowny stan. Dobrze ze chociaż porod sn mialam super, bez komplikacji, lekki i przyjemny, żadnej traumy a widok córki wynagradzal wszystkie dolegliwości;D

Ewelina wspolczuje ;/ wszystko co tylko moglo byc ;/
Dla mnie ciaza to bym stan piekny ze wzgledu wlasnie na cudowne samopoczucie :slight_smile: ale boje sie ze 2 moze mi dopiec…w przyrodzie nic nie ginie hehe

Ewelina też miałam na początku okropne bóle głowy, wymioty raz w łazience spędziłam całe 5 dni i tak do 14 tygodnia potem już super w końcu człowiek odżył. Dopiero teraz anemia i wzdęcia męczą ale te słodkie kopniaki wszystko mi wynagradzają :slight_smile:

No to moja lista od góry ciała:
-Bóle i zawroty głowy
-Krew z nosa
-Ból zębów
-Krwawienie dziąseł
-Zgaga, nudności i wymioty
-Zadyszki po przejściu z kuchni do pokoju, czy wstaniu z podłogi
-zaparcia
-Grzybki (przyniesione z oddziału patologii)

• kurcze łydek
    -Puchniecie kostek i stóp
    -Większy rozmiar buta
    To dolegliwości z obu ciąż

MAM caly asortyment :smiley: no ale mega wspolczucie

Ty to w ogóle nie wiesz jak ciąża może dać w kość :wink: i tak powinna każda mama, a nie wiecznie coś wrrrrr
Ale dzięki temu będę miała o czym biadolić na starość w przychodni z innymi rówieśniczkami

Haha zapomniałam o intencjach intymnych, tez mialam, dwa razy, na początku ciąży i pod koniec;)

MAM dobrze powiedziane :slight_smile: bedzie o czym rozmawiac w przychodnoach :smiley:

U mnie zarówno w pierwszej jak i teraz praktycznie wszystkie objawy:D tylko ta druga jakoś bardziej daje w kość:) Nic mnie nie zaskoczyło:) Najgorsze mdłości i ten wyostrzony węch , bo od wszystkiego mnie odrzucało przez 3 miesiące. A z tym seksem faktycznie niektóre mają większą ochtę? :smiley: u mnie przy 2 ciążach nie mam ochoty w ogóle.

Ach właśnie zapachy. Mój mąż zapaszyście gotuje, używa dużo przypraw. W ciąży musiałam siedzieć nosem w oknie bo miałam od razu odruch wymiotny. Do tego nie znosiłam w pierwszej ciąży zapachu pieczonego kurczaka i sosów

Patrycja ja też nie mam większej ochoty na seks czasem od wielkiego dzwonu mam taki zryw a tak to niekoniecznie :stuck_out_tongue: mi śmierdziało smażone mięso mielone jak mąż spaghetti robił wszystkie okna pootwierałam wtedy i dalej smród total w chacie i oczywiście wstrzymywałam oddech przy otwieraniu lodówki :wink:

Ja się z zapachami strasznie męczyłam i miałam odruch wymiotny, mąż mówił wc jest tam idź zrób co masz zrobi to i nie strasz ludzi :wink: a czasami mówił jak leciałam do tego wc “tylko cicho ludzi nie pobudz” a jak wychodziłam to mówił “lepiej tak czy mieć okres” bo często jak miałam okres to mu mówiłam “mógłbyś mi ulżyć przynajmniej na te 9 miesięcy” :wink:

A no na zapachy to i ja reagowalam ( i w sumie wyczulony wech mi zostal), wiec kazalam mezowy wszystkie dywany wynosic bo tak mi smierdzialy ze wytrzymac nie moglam hahaha
No jedyne co mnie dopadlo w ciazy to ryzyko przedwczesnego porodu

To Tobie tylko w ciąży być :slight_smile: